EU-parlamentariker: ”Twitter får inte bli ett dystopiskt helvete”

2022-11-09 10:50  
Ägarbytet av Twitter upprör även i Europaparlamentet. Arkivbild. Foto: Jeff Chiu/AP

Fler än hundra Europaparlamentariker uppmanar den nyblivna Twitterägaren Elon Musk att förklara sina planer för plattformen.

Världens rikaste man Elon Musk har redan väckt stor oro för vilken politisk riktning Twitter kommer att ta efter att han i oktober köpt plattformen. Twitter används flitigt av många europeiska politiker.

Europaparlamentariker i den liberala partigruppen RE har framfört sin vilja i ett brev till parlamentets talman Roberta Metsola. De kräver en utfrågning av Musk – vad ska det bli av Twitter?

– Även om de exakta avsikterna hos den nya Twitterägaren, herr Elon Musk, inte är helt kända, ger hans uttalande och de åtgärder han hittills har vidtagit, anledning till oro, säger den nederländska ledamoten Sophie in 't Veld.

Sparkade personal

Det har redan stormat kraftigt kring Musks Twitterköp efter att han sparkat stora delar av företagets högsta ledning. Sedan följde massuppsägningar av den övriga personalstyrkan, plus arbetsgrupper som ansvarat för modereringen på plattformen.

Läs mer: Krypto-vd:n stöttade Twitterköpet för ”yttrandefriheten”

I måndags uppmanade han också sina amerikanska följare att rösta på republikanerna i mellanårsvalet.

EU är i färd med att utarbeta lagstiftningen för att reglera det digitala området, vilket ofta har lett till att unionen har stött sig med amerikanska teknikjättar då man har försökt tvinga dem att följa europeiska marknadsregler.

EU-regler

Dita Charanzova, samordnare för Renew Europes kommitté för den inre marknaden, säger att Elon Musk borde besöka Europaparlamentet för att få en förståelse för spelreglerna.

Hon hävdar att EU-förordningen Digital Services Act från 2020 och den förstärkta uppförandekoden om desinformation från 2022 även innebär skyldigheter för Musk.

– Twitter får inte bli ett dystopiskt helvete, säger Charanzova och fortsätter:

– Tvärtom måste plattformen göra ännu mer än vad den har gjort för att bekämpa desinformation och hat. Det här är vad herr Musk faktiskt skrev under under, åtminstone i Europa.

Talmannen Roberta Metsola har inte svarat på ledamöternas uppmaning.

Mer om: Twitter EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt