Ericsson bygger ut chipfabriken i Kista

1999-04-28 12:05  
Ericsson Components vill fördubbla kapaciteten i den fem år gamla kretsfabriken i Kista. Ett skäl är Blåtand, den nya tekniken för trådlös dataöverföring på korta avstånd. Ericsson räknar med att sälja tiotals miljoner Bluetoothchip om året. Både i egna och andra tillverkares produkter.

Fabriken använder kiselskivor med 150 mm diameter. Inom ett och ett halvt år planerar man att gå över till 200 mm skivor. Då rymmer varje skiva nästan dubbelt så många enskilda chip som i dag. För Kistafabrikens del betyder det gissningsvis att kapaciteten ökar till 50-60 miljoner radiochip om året.

- Vi har ännu inte tagit beslutet, men det ligger i vår planering. Vi måste göra det för att vara konkurrenskraftiga, säger Kjell Bohlin, ansvarig för radiokretsar.

Övergången sker troligen hösten år 2000.

Kistafabriken byggdes för att tillverka prototyper och kretsar i korta serier. I dag är inriktningen i stället volymproduktion av radiokretsar för mobiltelefoni och liknande.

För att klara större skivor måste en del av produktionsutrustningen bytas ut, en investering som lär handla om runt 100 miljoner kronor.

Dessutom behövs mer personal. Den kan till stora delar rekryteras från Ericssons andra, drygt 20 år gamla, chipfabrik i Kista.

Där minskas verksamheten kraftigt och koncentreras till effektransistorer för basstationer och tevesändare.

Ericsson utvecklar även flera nya tillverkningsprocesser de närmaste åren. I dag görs kretsarna med en linjebredd på 0,5 mikrometer. Till hösten ska en ny process för 0,35 mikrometer tas i bruk Samtidigt med övergången till 200 mm skivor ska fabriken gå över till 0,25 mikrometers linjebredd. Smalare linjebredd ger möjlighet att antingen minska chipytan och på så vis få ut ännu fler chip per skiva, eller att integrera ytterligare funktioner på samma yta.

Ett par år in på 2000-talet kan det bli aktuellt att gå över till ännu större skivor i Kistafabriken.

Med 300 mm diameter mer än fördubblas antalet chip per skiva ytterligare en gång.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt