Enighet om att begränsa övervakning

2014-05-08 06:24  

USA:s demokrater och republikaner är ense: Underrättelsetjänsternas insamling av metadata från telefonsamtal måste begränsas kraftigt.

Samtliga ledamöter i representanthusets justitieutskott vill skärpa reglerna.

Lagförslaget, som utskottet antog på onsdagen, stöds även av rättighetsgrupper. Så småningom kan det också komma att skickas till president Barack Obama, som har sista ordet i frågan. Han har dock inte uttalat något stöd för initiativet.

USA Freedom Act, som lagförslaget kallas, förbjuder myndigheternas systematiska insamling av metadata, som bland annat innehåller information om ringda telefonnummer, hur länge ett samtal pågår och när någon ringer. Däremot säger uppgifterna inget om innehållet i ett telefonsamtal.

Förslaget går ut på att underrättelsetjänsterna bara ska kunna samla in sådana uppgifter efter tillstånd från en domstol, och enbart från personer som det finns skäliga brottsmisstankar mot.

– Dagens lagförslag sätter otvetydigt stopp för massinsamlingen (av metadata) och gör det kristallklart att kongressen inte stöder den, säger republikanen Jim Sensebrenner, den ledamot som lade fram förslaget i representanthuset.

Han var också den som först lanserade den kontroversiella Patriot Act, som sedermera blev lag och banade väg för massövervakningen. Men sedan avhoppade NSA-agenten Edward Snowden avslöjade underrättelsetjänstens övervakningsprogram har Sensebrenner blivit en stridbar förkämpe för att ändra lagen.

– Regeringen har tillämpat lagen som vi drev igenom fel. Den har överskridit befogenheterna och kränkt rätten till privatliv för miljoner amerikaner, som inte är misstänkta för eller har någon koppling till terroraktiviteter, sade Sensebrenner enligt nyhetsbyrån AFP.

Patrick Leahy, demokratisk ordförande i senatens justitieutskott, hyllade representanthusets förslag som historiskt. Han sade att senaten ska överväga frågan under sommaren, då han kommer att driva på för ytterligare reformer.

Mer om: Övervakning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt