Englands Huawei-vändning: Riskerna kan minimeras

2019-02-18 09:55  
Foto: TT

Det har blivit allt kyligare för Huawei i Europa. Men här kommer för första gången på länge en god nyhet.

HCSEC – en panel som för brittiska myndigheters räkning granskar Huawei-produkter och dess källkod – slog i en rapport från sommaren 2018 fast att ”tekniska problem har identifierats i Huaweis processer” och att dessa leder till ”nya risker i Englands telekommunikationsnätverk”. GCHQ, brittiska motsvarigheten till FRA, är en av myndigheterna som deltar i granskningen.

Rapporten har sedan Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada 1 december fått nytt liv, inte minst då ett tilltagande antal länder i Europa börjat tvivla på hur klokt det är att låta det kinesiska telekombolaget delta i 5g-utvecklingen.

Men nu svänger GCHQ i sin bedömning. Enligt Financial Times ska National Cyber Security Centre, en del av GCHQ, försäkra engelska myndigheter att ”riskerna kan minimeras”.

Förbud inte nödvändigt

Sir Alex Younger, chef för brittiska underrättelsetjänsten MI6, ska ha föreslagit under en säkerhetskonferens i München förra veckan att ett förbud mot Huawei möjligen inte är nödvändigt, men att fallet är ”komplicerat”. Det rapporterar The Guardian.

Läs mer: Hård strid om Huawei väntar

Men än kan inte Huawei andas ut. National Cyber Security Centres mandat sträcker sig till att ge den brittiska regeringen teknisk rådgivning. Den senare ska offentliggöra sin granskning av Englands telekominfrastruktur under våren.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt