Efter nedskäringarna: Ericsson vill bli störst på 5G

2018-07-18 09:12  
Börje Ekholm, vd Ericsson, sa vid bolagsstämman i mars att Ericsson har en marknadsandel på ”uppemot 50 procent” vad gäller 5g-kontrakt.

Efter radikala nedskärningar och en reducerad personalstyrka har Ericsson fått upp lönsamheten.

– Vår strategi biter, säger vd Börje Ekholm vars ambition är att bli störst på 5G.

Minus 645 miljoner kronor blev resultatet för andra kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 481 miljoner kronor motsvarande period 2017.

– Vi ser en förbättrad vinstnivå. Den är fortfarande inte på en nivå där vi är nöjda men det är ett steg framåt , säger Ekholm i en intervju med TT.

Rörelseresultatet blev högre än väntat för andra kvartalet, med draghjälp från Nordamerika.

Läs mer: Nu är 5g-standarden klar

Det är i första hand investeringar i 5G-förberedelser i Nordamerika som driver på Ericssons försäljning just nu.

– Vi ser ett allt starkare momentum på 5G, säger Ekholm som meddelar att ambitionen är att vara tydlig ledare på 5G och att man förväntar sig att se kommersiella nätverk senare i år.

Omsättningen sjunker till 49,8 miljarder kronor, jämfört med 50,3 miljarder kronor ett år tidigare. Fast nedgången blev inte så stor som väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en omsättning på 47,9 miljarder kronor, enligt en Reutersenkät.

Rörelseresultatet vände dock till en vinst på 165 miljoner kronor, jämfört med förlusten på 537 miljoner kronor motsvarande period 2017. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på minus 130 miljoner, enligt Reuters sammanställning.

Det justerade rörelseresultatet blev två miljarder kronor, mot 977 miljoner ett år tidigare. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning av detta resultat till 1566 miljoner.

Kapad personalstyrka

Enligt kvartalsrapporten ökar lönsamheten för Ericsson. Den så kallade bruttomarginalen lyfte till 34,8 procent i andra kvartalet i år, mot 29,1 procent ett år tidigare. Det hänger främst samman med lägre kostnader.

Exklusive omstruktureringskostnader ökade bruttomarginalen till 36,7 procent, mot 30,9 procent ett år tidigare.

För att kunna genomföra besparingsprogrammet på tio miljarder kronor har Ericsson varit tvunget att reducera personalstyrkan med 20|500 tjänster netto.

– Vi lägger det bakom oss, säger Ekholm och tillägger att företaget nu är redo att ta nya affärer.

På sikt är han övertygad om att nå målet på minst 12 procent rörelsemarginal bortom 2020.

På frågan om han kan lova ett positivt resultat i nästa kvartalsrapport svarar han dock nej.

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt