Dyrt för USA att slänga ut Huawei ur mobilnätet

2020-09-07 08:09  
Nu blir det formellt förbjudet för amerikanska telekombolag att använda federala medel för att köa och installera utrustning från Huawei och ZTE. Foto: AP Photo/Kin Cheung, File

Notan kan landa på över 15 mlijarder kronor om amerikanska telekombolag tvingas byta ut komponenter från Huawei och ZTE, enligt en ny rapport.

Över 15 miljarder kronor (1,8 miljarder dollar) – det beräknas slutnotan landa på för USA:s telekombolag om de byter ut utrustning från de kinesiska bjässarna Huawei och ZTE, som under den senaste tiden anklagats för säkerhetsbrister. Det visar en ny rapport från den amerikanska myndigheten Federal Communications Commission.

Amerikanska myndigheter har klassificerat de både tekniktillverkarna som säkerhetshot på grund av deras kopplingar till Kinas regim. Operatörer får därav inte längre använda amerikanska statliga medel för att köpa produkter med delar från företagen.

Läs mer: Milstolpe för Ericsson: har nu 100 5g-kontrakt

Att göra sig av med befintlig teknik som tillverkats av företagen skulle dock bli mycket kostsamt.

Huawei är för närvarande världsledande när det kommer till tillverkning av utrustning för 5g-nät och annan ny teknik som kräver snabb och pålitlig dataöverföring. Företagets teknik sitter i nät på många håll i världen, däribland i Sverige.

USA har nämnt Ericsson och Nokia som företag lämpliga att ta över de kinesiska tillverkarnas roll. Men 5g har för tillfället inte kommit alls lika långt i USA som i asiatiska stormakter som Kina och Sydkorea.

Mer om: Huawei 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt