Drönare spårar försvunnen skogsvandrare

2016-02-10 14:09  

Små drönare kan läras upp att följa spår i skogen efter vandrare som gått bort sig bland träden.

Schweiziska och italienska forskare har utvecklat en programvara som gör det möjligt för drönare att navigera marknära i skogen och söka upp personer som rapporteras som saknade efter en utflykt i skogen eller bland bergen. Bara i Schweiz får räddningstjänsten tusen larm om året efter skadade eller vilsegångna skogsvandrare.

Drönare skulle enkelt och billigt kunna assistera de skallgångskedjor som nu sätts in i sökandet efter personer som förirrat sig in i de djupa skogarna, och därmed förkorta söktiden och öka chanserna för en skadad person att få vård i tid.

Forskare vid Dalle Molleinstitutet för AI och universitetet i Zürich har tagit fram AI-programvara för att lära en liten quadrokopter att självständigt hitta och följa spår i skogen.

Drönare som flyger självständigt på högre höjder finns redan kommersiellt tillgängliga, men det är betydligt svårare att utveckla drönare som tar sig fram i komplexa miljöer, som tät skog, där minsta felnavigering slår ut farkosten.

De schweiziska drönarna utrustas med några små kameror, liknande dem som finns i mobiltelefoner. I ställer för avancerade sensorer använder drönarna mycket kraftfulla AI-algoritmer för att tolka bilderna som tas och urskilja ett spår, och vet sedan att följa detta spår.

En sådan uppgift kan även vara svår för en mänsklig spårare. Forskare använder neurala nätverk där drönarens dator lär sig lösa uppgifter utifrån träningsexempel. För att lära drönarna ägnade forskarna långa tider åt att leta spår i alperna och tog över 20000 bilder med kameror monterade i sina hjälmar.

Resultatet blev lyckat: När drönare testades att följa spår de tidigare in följt så hittade det neurala nätverket rätt riktning i 85 procent av fallen, jämfört med människor som fick samma uppgift och gissade rätt 82 procent av tillfällena.

Även om mycket praktiskt arbete återstår innan en svärm av drönare ger sig ut i skogen för att leta efter försvunna personer så är forskarna ändå övertygade om användbarheten för dessa små farkoster som artificiella flygande spårhundar.

Professor Davide Scaramuzza vid universitetet i Zürich konstaterar att nu när drönar har lärt sig att hitta och följa spår i skogen så måste forskarna lära dem att upptäcka människor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt