Digitala reg-plåtar ska varna för fara

2018-04-16 13:33  
Foto: Reviver Auto

I Dubai testas snart digitala registreringsskyltar som varnar för olyckor och avslöjar biltjuvar.

En skärm istället för en klassisk plåt. I Dubai kommer bilägare snart att ta ytterligare ett steg på mot en datoriserad framtid när emiratets transportstyrelse ska testa att digitalisera registreringsskyltar.

Enligt ansvarige direktören vid myndigheten, sultan Abdullah Al Marzouqi, är fördelarna många. Bland annat kan de uppkopplade skyltarna kontrolleras centralt och få skattedatum och försäkringsinformation uppdaterad på distans. Skärmarna kan användas på flera sätt. Det finns planer om att de ska varna andra trafikanter för vägarbeten eller olyckor längre fram på vägen. Eller exempelvis avslöja om det är någon i närheten som övningskör bakom ratten.

Läs mer: Siemens ger industrin en digital helhetssyn

En tanke är att bilar som rapporteras som stulna kan ha blinkande text ”stulen” på skärmen, eller för den delen visa reklam när det är köer eller bilen är parkerad.

Skyltarna ska testas i maj

Till en början ska de inte rulla ut tekniken en masse. I maj inleds tester för att se att tekniken klarar av klimatet. Bakom skärmarna står amerikanska företaget Reviver Auto.

Men tekniken är inte helt okontroversiell. Kritiker oroar sig för att det även skulle kunna ge myndigheter nya övervakningsmöjligheter. Att kunna veta plats och hastighet skulle kunna innebära att fortkörningsböter kan skickas ut på distans. Hacking skulle även kunna bli problematiskt. Det sistnämnda ska enligt Reviver Auto inte vara ett problem, då krypteringen och säkerheten ska vara på samma nivå som banker.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt