Datortillverkarna jublar över Intels flash-hårddisk

2008-08-26 07:46  
Intels nya flash-hårddiskar - X25-M och X18-M.

Intel lanserar en ny hårddiskersättare, som sägs spara en halvtimmes batteritid och vara upp till tre gånger snabbare jämfört med dagens "flash-hårddiskar". Datortillverkarna HP, Lenovo och Sun bildar hyllningskör.

Det handlar om vad som brukar kallas solid state drives, SSD.

De är minnen som paketeras och kopplas in till datorn som en vanlig hårddisk, men som inte snurrar som en hårddisk och inte har några rörliga delar.

De sparar batteritid i bärbara datorer och höjer hastigheten jämfört med vanlig hårddisk. Dessutom är de nästan helt okänsliga för att tappas i backen.

Intel har gått på djupet
SSD:er bygger på flashminnesteknik, och Intel har gått på djupet för att utveckla den. Enligt uppgifter i tidningen Electronic Engineering Times har Intel sett över hur de så kallade nand-kretsarna kommunicerar med datorn, och utvecklat en ny styrenhet.

De nu lanserade produkterna heter X18-M och X25-M.

De har diameter på 1,8 respektive 2,5 tum, det vill säga 6,4 respektive 4,6 centimeter, och följer standarden Sata. De lanseras i 80-gigabytesversion under september och i 160-gigabytesversion efter nyår.

HP satsar på Intels nya
Walter Fry, konstruktör av bärbara datorer vid HP, säger till Electronic Engineering Times att de nya Intelprodukterna står högt över konkurrenternas. Därför tänker HP framöver att rekommendera enbart Intels flash-hårddiskar som tillval i HP:s bärbara datorer för företagsbruk.

När Intels konkurrenter kommer upp i 90 procent av vad dessa klarar kan de få en förnyad chans, säger han.

Även Lenovo tänker använda Intels nya flash-hårddiskar i sina bärbara datorer, och Sun ska sätta dem i servrar.

Men hur dyra blir de?
Precis vad de nya minnena kommer att kosta är fortfarande ett frågetecken. Att de skulle konkurrera prismässigt med vanliga hårddiskar är uteslutet. Flashminne är i storleksordningen 30 gånger dyrare än motsvarande utrymme på traditionella hårddiskar.

Intel-minnena för bärbara datorer är uppbyggda av så kallade nand-minnesceller i flera lager. De möjliggör läshastigheter på 250 megabyte per sekund och skrivhastigheter på 70 megabyte per sekund. Dröjsmålet vid läsning är 85 mikrosekunder.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt