Datorernas fader får teori bekräftad 60 år efter sin död

2014-03-11 14:11  
Alan Turing.

Förutom att Turing lade den teoretiska grunden för datorerna, arbetade han även med kemi och biologi. Nu har hans teori om celldifferentiering bekräftats av vetenskapen.

När en äggcell befruktats består organismen endast av en cell. Den färdiga organismen formas sedan beroende på hur cellerna ändrar form och funktion efter en delning. Alan Turings teori om kemisk morfogenes är en matematisk modell som beskriver hur identiska celler differentierar när de delar sig. Alltså varför vi får olika typer av celler och inte bara en homogen cellklump. Nu har forskare vid Brandeisuniversitetet i Pittsburgh utfört det första experimentet som validerar hans teori.

Turing var den förste som försökte förklara celldifferentieringen med hjälp av kemi. Hans teori beskriver att celler differentierar, ändrar form och skapar mönster beroende av kemiska reaktioner. Att cellerna samtidigt påverkas av en tillväxtfaktor och en faktor som avbryter tillväxten. När dessa ämnen diffunderar mellan cellerna kommer varje få en egen kemisk miljö vilket också gör att den utvecklas annorlunda än andra celler.

Forskarna i Pittsburgh byggde upp ett system baserat på Turings teori. Enligt modellen skulle då sex olika mönster skulle uppstå. Forskarna kunde se alla sex mönstren plus ett till som Turing inte förutspått. Cellerna började även att få varierande storlek. Det berodde på att det osmotiska trycket förde in mer vatten i celler med hög salthalt.

Forskarna tror att resultaten kan användas till utvecklingen av mjuka robotar. Seth Frader, professor i fysik och en av de som genomfört den nya forskningen, tycker även att den lyfter Turing som en vetenskapens stora pionjärer.

- Efter att ha knäckt tyskarnas Enigmakod under andra världskriget, blev han utstött av den brittiska regeringen. Han blev kemiskt kastrerad på grund av sin homosexualitet, som på den tiden var ett brott i England. "The Chemical basis och morphogenesis" publicerades strax efter rättegången. Två år senare tog han sitt liv. Men framför allt visar forskningen vilken pionjär Turing var i så många fält, säger Seth Frader.

Forskningen publicerades nyligen i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Läs även Turings "The Chemical basis och morphogenesis".

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt