Digitalisering

Datorernas fader får teori bekräftad 60 år efter sin död

Alan Turing.

Förutom att Turing lade den teoretiska grunden för datorerna, arbetade han även med kemi och biologi. Nu har hans teori om celldifferentiering bekräftats av vetenskapen.

Publicerad

När en äggcell befruktats består organismen endast av en cell. Den färdiga organismen formas sedan beroende på hur cellerna ändrar form och funktion efter en delning. Alan Turings teori om kemisk morfogenes är en matematisk modell som beskriver hur identiska celler differentierar när de delar sig. Alltså varför vi får olika typer av celler och inte bara en homogen cellklump. Nu har forskare vid Brandeisuniversitetet i Pittsburgh utfört det första experimentet som validerar hans teori.

Turing var den förste som försökte förklara celldifferentieringen med hjälp av kemi. Hans teori beskriver att celler differentierar, ändrar form och skapar mönster beroende av kemiska reaktioner. Att cellerna samtidigt påverkas av en tillväxtfaktor och en faktor som avbryter tillväxten. När dessa ämnen diffunderar mellan cellerna kommer varje få en egen kemisk miljö vilket också gör att den utvecklas annorlunda än andra celler.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här