Datainspektionen kritiserar organutredning

2016-03-09 16:05  
Utredningens mål är att underlätta organdonationer (bilden är bara en illustration) Foto: Pixabay

Utredningen om organdonationer brister i förslagen om skyddet för den personliga integriteten. Det anser Datainspektionen.

Datainspektionen är missnöjd med flera av de förslag som den statliga utredningen om donations- och transplantationsfrågor kommit med.

Förslagen ska ge bättre tillgång till organ i Norden, men utredningen föreslå också lagändringar och andra åtgärder som gör att behörig sjukhuspersonal får tillgång till och möjlighet att lämna ut personuppgifter till den nordiska utbytesorganisationen Scandiatransplants databas för organdonationer.

– Här har utredningen brustit och det finns centrala frågor som utredningen inte berört, som exempelvis ansvarsförhållandet mellan svenska vårdgivare och den skandinaviska databasen som är placerad i Danmark, säger Datainspektionens generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö.

Hon är bland annat tveksam till om de sekretessbrytande bestämmelser, som utredningen presenterar, är tillämpliga när uppgifter lämnas ut från svenska vårdgivare till databasen i Danmark.

– Samarbetet mellan de skandinaviska länderna kring transplantationer och den gemensamma databasen fyller en mycket viktig samhällsfunktion. Mot bakgrund av det är det allvarligt att de rättsliga förutsättningarna för informationsutbytet inte är klarlagda, säger generaldirektören i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt