Därför sprack glesbygds-3g

2009-03-03 23:00  

För knappt två veckor sedan gick glesbygds-3g i konkurs. Det som från början såg lovande ut blev till slut en omöjlig ekvation.

När Nordisk Mobiltelefon vann licensen för "glesbygds-3g" på gamla nmt450:s frekvenser vid en auktion för fyra år sedan såg upplägget lovande ut.

Den låga frekvensen gör att varje basstation ger tjugo gånger större täckning än en basstation på det vanliga 3g-bandet. Ett tusental basstationer skulle täcka 90 procent av Sveriges yta, medan 3g-näten behöver närmare tio gånger fler för betydligt lägre yttäckning.

Med den amerikanska 3g-tekniken cdma 2000 ev-do, kommersiellt tillgänglig för 450 MHz, kunde Nordisk Mobiltelefon leverera turbo-3g-fart i varje buske, medan de andra näten bara har turbo-3g i städerna.

Första spiken i kistan blev priskriget på mobilt bredband. För att erövra marknadsandelar har de etablerade mobiloperatörerna pressats till en nivå de själva inte står ut med. Lilla Nordisk Mobiltelefon har inte en chans att hänga med.

Nästa spik blir att PTS nu låter operatörerna bygga 3g på gsm-frekvensen 900 MHz, som ger fem gånger bättre täckning per basstation.

Inte nog med det. 4g, med hastigheter runt 100 megabit/s, byggs nu i ett första skede på dåliga frekvenser, ovanför 3g. Men runt hörnet väntar de gamla tv-frekvenserna som EU bestämt ska få användas för mobila tjänster. Och de har ännu bättre räckvidd än gsm-bandet.

Som lök på laxen: Den segrande 4g-standarden heter lte och tillhör gsm-familjen. Samtidigt är Umb, 4g-spåret för cdma-tekniken som Nordisk Mobiltelefon använder, nu övergivet till och med av världens största cdma-operatör, Verizon.

Så även om Teracom driver Nordisk Mobiltelefons nät tills vidare, och någon av bolagets finansiärer eventuellt tar över, ser det mörkt ut på

450-bandet.*

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt