Checka in bagaget med <br></br>ditt fingeravtryck

2007-07-17 07:51  
Foto: SAS

Har du precis lärt dig att checka in med självbetjäningsmaskinerna på flygplatsen? Nu är det dags att lära nytt igen.<br></br>I Luleå pågår världens första test med automatisk bagageinlämning.

Luftfartsverket och SAS utvecklar världens första system för automatisk väskinlämning på flygplatser. I Luleå pågår nu tester av både de tekniska funktionerna och resenärernas intresse för den nya metoden.

- Hög säkerhet och ökade krav på ett smidigt flöde på flygplatserna är det som ligger bakom de här försöken, säger Susanne Dahlberg, kommersiell chef på SAS, till Nyteknik.se.

Det automatiserade väskinlämningssystemet är huvudsakligen uppbyggt kring biometri och optisk skanning. Väskan kan lämnas in först efter att passageraren checkat in vid självbetjäningsautomaten och fått sin bagagetagg, den streckkodstejp som lindas runt väskans handtag.

Passageraren skannar sedan själv bagagetaggen och därefter sitt fingertryck i en biometrisk skanner. På så sätt kopplas ett fingeravtryck till varje väska. Därefter kontrolleras varje persons fingeravtryck ytterligare en gång alldeles innan ombordstigning. Först efter att alla matchningar stämmer mellan de två fingeravtrycksläsningarna lastas väskorna ombord.

Systemet är en utveckling av det biometriska system som SAS tidigare infört på de svenska inrikeslinjerna som Ny Teknik berättat om. Systemet är utvecklat av företaget Biometrics.

Enligt statistik från SAS är det nu 70 procent av dem som reser som antingen checkar in via telefon, internet eller automater på flygplatserna.

Testerna i Luleå pågår i olika perioder fram till den 20 september.

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt