C-språkets grundare slår till igen

2009-11-11 15:01  

Programmeringsspråket C har nu fått en efterföljare, eller ett syskon: Go.

Rob Pike och Ken Thompson jobbade med C-språket och operativsystemet Unix på 1960-talet, men i dag är de anställda av Google. Tillsammans med en liten grupp programmerare har de utvecklat Go som ett sidoprojekt. I dag är informationen tillgänglig enligt öppen källkods-principen.

Go är delvis objektorienterat och påminner lite om C++, även om syntaxen är annorlunda. Det främsta målet var inte hög prestanda, utan att göra det lättare och säkrare att skriva kod som anpassats för system med många processorkärnor, och avsevärt mycket snabbare att kompilera program. Enligt upphovsmännen ska Go vara extra lämpligt för stora, distribuerade system med gränssnitt mot webben, till skillnad från Java och C++.

De konstaterar att det gått många år sedan ett nytt, stort programspråk växt fram, men att programutvecklingen inte blivit smidigare i samma takt som datorerna blivit snabbare. Dessutom ”skapade framväxten av datorer med multikärnor oro och förvirring”. Go har nu en chans att reda upp i röran.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt