Boxen som flyttar hem din data

2014-05-08 07:50  
Foto: Indiegogo

Lägg din e-post, din kalender och dina filer på en egen server där hemma. Det är idén bakom en svensk liten uppkopplad lagringsbox som nu hoppas på finansiering via sajten Indiegogo.

Boxen är utvecklad av det skånska företaget Open Products och innehåller en e-postserver med funktion för kalender och kontakter, plus lagringsutrymme för filer som dokument, bilder och video.

Den går att nå från mobiler och datorer via nätet, och tanken är att det ska vara ett alternativ till lagring i publika nättjänster, för ökad kontroll av den egna informationen.

Med boxen följer en e-postadress under leverantörens domän, och man kan alltså inte välja sin adress fritt eller ta med sig en existerande adress.

Den som är orolig för att huset brinner ner och att all data går upp i rök, kan lagra en backup hos boxtillverkaren. Den krypteras då innan den laddas upp och kan inte läsas av någon utan användarens egen krypteringsnyckel.

Boxen finns ännu inte på marknaden, men Open Products söker nu finansiering för produktion och lansering via sajten Indiegogo.

Ett alternativ till boxen är att sätta upp en egen e-postserver på någon av hemmets datorer. Instruktioner för detta hittar man på nätet, exempelvis här.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt