Borren står still fram till våren

2005-12-20 23:00  

Först framåt vårkanten kan tunnelborrmaskinen i Hallandsåsen tas i bruk igen. I bästa fall kan det ske i februari.

Borren fastnade efter tio meter, ungefär två kilometer från den södra tunnelöppningen. Det var när borren provkördes i höstas som den stötte på en spricka med finfördelat bergmaterial och stora stenblock. De rasade ner i borrhuvudet och klämde fast hela maskinen. Och där sitter den.
 
- Geologerna kallar det för kaotiska förhållanden i berget, säger Johan Persson, Banverkets informationschef i Hallandsåsen.
 
Berget i den södra randzonen måste nu förstärkas ytterligare för att det ska gå att borra vidare. Först ska tunnelbyggarna lägga en skärm av det polyuretanbaserade tätningsmedlet Carbopur inuti berget. Utanpå läggs ytterligare en skärm av betong innan området kan rensas och borren sättas i arbete.
 
Enligt Banverket och entreprenören Skanska-Vinci kommer det nuvarande borrstoppet inte att förlänga den planerade byggtiden - 2012 ska tunneln vara klar.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt