Billig teknik ökar våldet

2010-02-10 10:10  

Den tekniska utvecklingen har lett till mycket billigare och mer avancerad hemelektronik. Men den har också lett till våldsammare kriminalitet. Det visar ny brittisk forskning.

Förr var det enklast att göra villainbrott, för den som ville göra en kriminell extraförtjänst. En cd-spelare, en teveapparat eller en bilradio kunde betinga en ansenlig summa på den svarta marknaden för hälerigods.

Men idag, när en dvd-spelare kostar några hundralappar, har tjuvgodset från hushåll och bilar blivit olönsamt.

- Billig arbetskraft i Kina har fått stort genomslag på typen av kriminalitet i Storbritannien, säger kriminologen James Treadwell vid University of Leicester.

- Priserna har successivt fallit så lågt att elektronik inte längre har något värde på andrahandsmarknaden.

James Treadwell konstaterar att globaliseringen, och framförallt den billiga elektroniken från Asien, har kraftigt påverkat de kriminellas affärsmodell.

Forskarna har sett en tydlig förändring i de kriminellas beteende. Villainbrotten har minskat drastiskt, och har istället ersatts med brutala personrån.

- Vi har sett en tydlig ökning av unga personer som rånar varandra.

Orsaken är att de eftertraktade teknikprylarna numer är små och bärbara. Mobiltelefoner, Ipoddar och fickdatorer betingar fortfarande ett stort värde på tjuvmarknaden. Men för att komma åt dem måste den stillsamma villatjuven bli våldsam personrånare.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt