Bil- och bildjättar håller kvar it-företag

2012-12-12 11:45  

Toyota tog initiativet till att rädda kvar elektroniktillverkaren Renesas i Japan och fick hjälp av de ledande kameratillverkarna.

Halvledartillverkaren Renesas har under en längre tid varit under ekonomisk press och i somras visade utländska företag intresse för att ta över den japanska elektroniktillverkaren.

Men Renesas, en gång bildat genom en sammanslagning av halvledarenheterna inom Mitsubishi, Hitachi och Nec, har varit en viktig leverantör av specialutvecklade kretsar för bilindustrin.

Särskilt Toyota såg risken med att Renesas under utländskt ägande snarare skulle satsa på tillverkning av standardkomponenter för den internationella elektronikmarknaden, vilket skulle försvåra för den japanska bilindustrin att ta fram specialelektronik.

Renesas har 3,1 procent av världsmarknaden för halvledare, men 42 procent av komponenterna går till bilindustrin.

I räddningsplanen för att behålla Renesas går japanska statsstödda utvecklingsföretaget Incj in och köper merparten av de nyutgivna aktierna som Renesas ger ut till ett sammanlagt värde av nästan 12 miljarder kronor.  Åtta företag går in med 925 miljoner kronor, däribland Toyota, Nissan, Canon, Nikon Panasonic m fl.

Dessutom utlovar Inci ytterligare nära 4 miljarder kronor i framtida lån och investeringar.

I och med detta blir staten huvudägare med över 69 procent av aktierna.

Kritiker har redan i japansk press ifrågasatt det stora statliga engagemanget och hävdar att leverantörer från Kina inom kort kan leverera den typen av elektronikprodukter som Renesas tillverkar idag. En så stor satsning med skattemedel kan snart visa sig vara bortkastad.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt