Äventyrlig företagsfixare

2004-06-09 07:09  
Äventyrlig företagsfixare

Andra älskar att åka utför. Hon älskar skidbestigning. Hon strävar hela tiden uppåt – både på fritiden och på jobbet. För två veckor sedan klättrade Karin Ruiz in på Ny Tekniks lista över landets it-makthavare.

Klättrare. Karin Ruiz
gillar att klättra, både
bokstavligt, gärna på
farliga bergstoppar,
och bildligt, i
karriären.
Foto: Malin Hoelstad
Peka ut ett land på måfå på världskartan. Bli inte förvånad om Karin Ruiz säger att hon har varit där.

Redan innan hon blev ansvarig för Invest in Sweden Agencys projekt "IT Sweden" för tre år sedan var hon en riktig globetrotter och reste kors och tvärs över klotet.

Nu är hon handelsresande i it. Djupare erfarenhet av andra länder har hon inhämtat bland annat genom att jobba på Tetra Pak i både Chile och Japan och på Australia Telecom i Australien.

Älskar allt i Asien utom ormarna
Men det är framför allt Asiens kultur med sin harmoni och sina kontraster som fångat hennes hjärta. De ständigt leende, vänliga människorna där tilltalar henne, och den vackra naturen.

Dock inte djuren. I alla fall inte ormarna. Karin Ruiz har ormskräck, men inte värre än att hon skulle krypa in i en bur fylld med ormar i Fångarna på fortet om det krävdes av henne.

- Jag tror att jag skulle göra det för teamet.

Karin Ruiz är en målmedveten, bestämd person. Inte bara bestämd, enligt initierade källor, utan extremt bestämd.

Det kanske är den egenskapen som gör henne som klippt och skuren för det tuffa jobb hon har nu. Trots den djupa it-krisen har hon fått utländska investerare att satsa på svensk it och telekom och utländska företag att etablera sig här. Hittills har hon lyckats med bedriften att få 83 utländska företag att satsa på verksamhet i Sverige.

Arbete ska vara meningsfullt
Det som först och främst driver Karin Ruiz är att arbeta med något som känns meningsfullt, inte bara för henne själv utan för mänskligheten.

- Min vision är att bidra till välfärden. Stärker vi konkurrenskraften för svensk it och telekom skapar det tillväxt, som i sin tur skapar välfärd.

Det andra som driver henne är att bygga nytt. Hon liknar sitt arbete på IT Sweden vid en entreprenörs sätt att driva sitt företag.

Entreprenör är det finaste man kan vara, anser hon och berättar om sin pappa som ägde ett företag i Skåne och brorsan Anders som startat ett nyligen. Redan som 11-åring ryckte hon in på faderns kontor och svarade i telefon när kunder från England och Frankrike ringde. Och två år senare skötte hon såväl korrespondens som fakturering. Hon kunde också använda cadprogrammet i datorn och rita om någon tippcontainer som inte fungerade som den skulle.

Att hon själv väljer att bli egen företagare någon gång i framtiden är inte helt omöjligt. Nya utmaningar är det bästa hon vet och där ingår att skapa nya verksamheter och att göra affärer.

En som också tyckte om utmaningar var morfadern. Ögonen lyser på Karin Ruiz när hon berättar om honom, en "häftig gubbe". Varje helg under en period for han med nödlögnen att han åkte på auktion, och så en dag kom han hemflygande i eget flygplan. Han hade använt helgerna till att ta flygcertifikat.

Även moster Anita lärde sig ratta ett plan och hon är med sitt vågade sätt att leva en förebild för Karin Ruiz, som är snabb att beskriva sig själv.

- Jag är orädd, jag vågar ta risker och jag är uthållig.

Det ger hon prov på bland annat i U+-klubben som hon har startat tillsammans med en av sina bästa vänner. U+ står för utmana, utvecklas, umgås och ute och kan innebära skidbestigning i Alperna, klättring uppför ishala klippor, forsränning eller helt simpelt en långfärdsskridskotur på några mil. Det är ingen soffpotatis som lockar utländska it-företag till Sverige.

Bakar på nätterna

Men hon erkänner att hon efter en arbetsvecka på 60 timmar faktiskt ibland dimper ner i soffan hemma en liten stund. Även om hon anser att det är roligare att sätta igång och baka halv elva på kvällen. Resultatet måste maken sätta i sig. Det är också han som får röja i köket efter hennes framfart. Han är diskmaskin i det ruizska hemmet. Hon tycker nämligen att vanliga diskmaskiner är för fula att ha i möblerade rum. När hon och Hernan, maken, flyttar till Tranholmen inom kort har han dock förhandlat sig till en riktig diskmaskin. Annars flyttar han inte med.

Gillar att styra en båt

Större delen av fritiden just nu ägnar de båda åt att lusläsa båtannonser - för att efter flytten kunna ta sig till och från jobbet. Och båtar är något som Karin Ruiz älskar, både havskajaker och segelbåtar. Det är inte svårt att gissa sig till vem i familjen som får stå i fören på segelbåten och kasta sig in mot klipporna. Medan Karin Ruiz styr.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt