Apa får inte upphovsrätt för selfie

2016-01-07 15:54  
Foto: Pixabay

Makaken Naruto tog en bild på sig själv - och skapade debatt om upphovsrätten.

Bilden på den leende indonesiska makaken Naruto spred sig som en löpeld på internet. Eftersom han själv pressat ner avtryckaren ansåg djurrättsorganisationen Peta att apan borde äga rätten till bilderna och stämde naturfotografen David Slater, som lånat ut kameran till makaken.

– Det här är förödande för mina inkomster, sade Slater till Washington Post, om den fria spridningen av bilden på nätet.

– Om det hade varit en vanlig bild och jag hade hävdat att jag själv tagit den, så skulle jag kunnat vara betydligt rikare än jag är, hävdade Slater.

Nu har en domare i San Francisco slagit fast att det är Slater som äger rättigheterna till bilden.

"Även om kongressen och presidenten kan utvidga upphovsrättslagstiftningen till att gälla djur såväl som människor så finns det inga indikationer på att de gjorde så i lagtexten", konstaterar domaren William Orrick i ett preliminärt beslut.

Mer om: Upphovsrätt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt