Äntligen en doktorshatt!

2000-11-08 13:00  

Av fil dr Kaianders Sempler

Det började med ett spam, ett av dessa irriterande massutskick per e-post som vissa dagar fyller min elektroniska brevlåda till brädden. Titeln på det här mailet var "Confidential", och det kom enligt adresslappen från Universitetet i Padova, Italien. Texten löd, i sammandrag och översättning från engelskan:

"Universitetsdiplom. Bachelors, masters, MBA, och filosofie doktorsexamen (PhD) inom det område ni själv väljer. Ingen kuggas. Full diskretion. Ring nu, och få ert diplom inom några dagar!!!"

Och därefter ett telefonnummer i England.

Numret visade sig gå till en telefonsvarare. Jag lämnade mitt namn och nummer, och redan efter ett dygn ringde en dam som uppgav sig heta Stacey Anderson och representera Brentwick University i London. Hon berättade att Brentwick var ett distansuniversitet som ville premiera livserfarenhet. Därför behövdes varken tester eller förhör för en examen.

Jag förklarade att jag i så fall var intresserad av en doktorsgrad i vetenskapshistoria. Stacey Anderson sa att det skulle gå alldeles utmärkt. Universitetets avgift för en sådan var 1 900 amerikanska dollar. Men just den här veckan erbjöds ett stipendium på 300 dollar, vilket sänkte priset till endast 1 600 dollar.

Efter ytterligare förhandlingar stannade priset slutligen på 475 dollar, och jag slog till. Några dagar senare kom ett bud från Federal Express och överlämnade ett konvolut.

Paketet visade sig innehålla allt som Stacey utlovat. Diplomet hade mitt namn rätt stavat och var försett med ett sigill i präglat guldfärgat glanspapper. Två rekommendationsbrev på universitetets brevpapper utmålade min kompetens och karaktär i så översvallande positiva ordalag att ett helgon skulle blivit grönt av avund.

Närmare efterforskningar visar att anrika Brentwick bara är det senaste i raden av internationella bluffuniversitet. Tidigare har skojarna använt sig av namnen Harrington University, Palmers Green University och University of San Moriz. "Studenter" har man fått via annonser, bland annat i ansedda The Economist.

Verksamheten drivs från amerikanska västkusten, men "universiteten" påstås vara belägna i England vilket tydligen ska kännas mer förtroendeingivande. En före detta FBI-anställd vid namn John Bear har forskat i bluffuniversitetens verksamhet och påstår att de sammanlagt omsätter runt 200 miljoner dollar om året. Det lär bli en bra vinst, med tanke på att investeringarna begränsar sig till en färgskrivare, ett internetabonnemang och en telefonsvarare.

Det visar sig stört omöjligt att komma i fysisk kontakt med skojarna bakom universitetsbluffen. Telefonnumren går till en telefonsvararservice, e-posten till en hotmail-adress och posten eftersänds. Pengarna går till ett bankkonto i skatteparadiset Cypern. Kontoinnehavaren kallar sig "Hyacinth Four Corners Ltd".

Går det verkligen att utnyttja en bluffexamen kommersiellt? Jodå. I den anglosaxiska världen vimlar det av universitet. Det är svårt för en arbetsgivare att kolla om en examen verkligen är autentisk, och Brentwick har lovat täcka upp om någon frågar. I tredje världen kan en bluffexamen skänka innehavaren hög status och öppna många dörrar. På internet finns åtskilliga personer som inkluderat påstådda examina från Brentwick och Harrington i sina curriculum vitae.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL