Antenn i livvästen räddar liv

2011-10-07 13:41  

Finska Patria har tagit fram en vattentålig formbar antenn för satellitsignaler som kan sys fast i räddningsvästen.

Antennen är inte större än en handflata och kan därför sys fast på en räddningsväst. Den är tänkt att skicka nödsignaler via satellitsystemet Cospas-Sarsat svars satelliter i 30 år har förmedlat nödsignaler till räddningsstationer runt hela världen.

Att antennen inte är större än en handflata anses unikt med tanke på de låga frekvenser systemet arbetar med. Antennen är anpassad för 406 MHz-bandet.

Patria hade hjälp av forskare vid tekniska universitetet i Tammerfors, med stöd av den europeiska rymdorganisationen Esa. Danska tillverkaren av räddningsvästar, Viking, har integrerat antennen i en specialdesignad räddningsväst.

Försök som gjorts visar att en nödställd som ramlat i vattnet kan plottas inom loppet av några minuter med hjälp av antennen. Mer än 26000 personer bedöms har fått hjälp av Cospas-Sarsatsatelliterna under de 30 år systemet varit i drift.

Håkan Abrahamson

Mer om: Antenn Satellit

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt