Analytiker: Marknaden för smarta mobiler krymper

2016-04-28 13:57  
Foto: Imaginechina / All Over Press

För första gången säljs det färre smarta mobiler än det gjorde för ett år sedan. Det rapporterar analysfirman Strategy Analytics som räknat ut att marknaden krympt med 3 procent.

Det är inte bara Apple som inte slår rekord på mobilmarknaden längre. Enligt en sammanställning från Strategy Analytics såldes färre mobiler första kvartalet i år än samma period året innan, det rapporterar Techcruch. Enligt analytikerna handlar det om en minskning på 3 procent och det totala antalet sålda smarta mobiler landar på 334,6 miljoner enheter. Ett tapp på 3 procent låter kanske inte så dramatiskt, men enligt Strategy Analytics är det första gången som försäljningen av smarta mobiler minskar sedan 1996 när den första Blackberrymobilen lanserades.

Enligt analytikerna minskar marknaden eftersom den börjar bli mättad också på ställen som Kina som tidigare visat stark tillväxt. För Apple innebär den minskande efterfrågan att företaget tappat 16 procent av sin försäljning på ett år, men företaget behåller sin andraplats på listan efter Samsung som tappar fyra procent av sin försäljning.

Kinesiska Huawei som ligger på tredje plats i listan fortsätter att växa och har nu en marknadsandel på 8 procent, jämfört med 5 procent för ett år sedan. Tuffare är det för den tidigare smartphone-älsklingen kinesiska Xiaomi. I Strategy Analytics lista ligger företaget på en femte plats, omsprungen av det i väst betydligt mer okända märket Oppo som har en marknadsandel på 5 procent globalt. Enligt analysföretaget IDC är Xiaomi också omsprunget av Vivo. IDC har också en mer positiv syn på marknaden än Strategy Analytics och menar att den fortfarande växer, om än med bara 0,2 procent jämfört med året innan.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt