Alkomätaren skickar resultatet i molnet

2013-03-15 11:35  
Alkomätaren Ibac kommunicerar via molntjänst. Foto: Alcosystems

En ny svenska alkomätare lanseras med att den är så liten att den får plats på nyckelknippan, men samtidigt kan skicka resultat via en molntjänst till arbetsgivare.

Företaget Alcosystems har utvecklat alkomätaren Ibac. Den är tänkt både för privatkonsumenter och för företag eller organisationer där man vill ha koll på medarbetarnas utandningsluft, men inte vill installera alkolås på fordon.

Ibac använder bränslecellsteknik, som förekommer i en rad befintliga alkomätare på marknaden. Den är mindre än de flesta konkurrenterna, vikten uppges vara 36 gram.

Mätaren skickar via bluetooth resultatet till användarens mobiltelefon, där den hanteras av en app. Därifrån sänds informationen vidare till en arbetsgivare eller uppdragsgivare. Alcosystems samarbetar här med Microsofts molntjänst.

I dag finns en rad alkomätare på marknaden, från engångsmätare för ett par tior till mätare som för flera tusen kronor som liknar polisens utrustning. Men alla är inte tillförlitliga, i ett nytt test från Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) fick sju av tolv mätare underkänt. Alcosystems mätare var dock inte med i testet.

De som fick godkänt kostar alla mellan 1 000 och drygt 7 000 kronor. Alcosystems Ibac kostar i dag cirka 2 500 kronor.

Anna Orring

Mer om: Forskning Alkohol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt