400 miljoner – priset för del i glesbygds-3G

2005-06-22 07:08  
Vinnare

Arnfinn Röste, vd för nystartade Nordisk Mobiltelefon, kan bli en vinnare efter PTS beslut om 3G i glesbygd. Tre och Vodafone erbjuder honom upp till 400 miljoner kronor för att bygga ut det kommande digitala 450-nätet så att det klarar PTS krav.

Arnfinn Röste
Arnfinn Röste gläds åt beskedet från PTS, Post- och telestyrelsen, i förra veckan om att 3G-operatörerna "får visa om de kan säkerställa den fortsatta 3G-utbyggnaden med alternativ teknik, utan att det försämrar för konsumenterna".

I våras vann hans bolag Nordisk Mobiltelefon PTS auktion om licensen för det nya digitala mobilnätet på gamla nmt450s frekvenser, kallat glesbygds-3G.

Wallenbergägda Tre och brittisk-ägda Vodafone förhandlar i dagarna med Arnfinn Röste om att använda glesbygds-3G, i stället för att bygga ut sina egna 3G-nät på landsbygden.

Enligt Arnfinn Röste är Tre och Vodafone beredda att betala "mellan 200 och 400 miljoner kronor" för att Nordisk Mobiltelefon ska förstärka cdma2000-nätet i glesbygden.

- Det är en uppskattning som emanerar från förhandlingarna.

- Med hjälp av pengarna kan vi bygga fler basstationer och därigenom förstärka signalstyrkan i glesbygdslän som Värmland, Dalarna och Norrbotten, säger Arnfinn Röste.

Via ett utökat cdma2000-nät kommer umts-operatörerna att klara de krav på inomhustäckning för mobila 3G-tjänster som de lovat PTS att erbjuda konsumenterna, enligt Arnfinn Röste.

Samarbetet skulle innebära att Tres och Vodafones kostnader för erbjuda 3G-tjänster i glesbygd blir en tiondel av vad nätutbyggnaden annars skulle uppgå till. De investeringarna uppskattas uppgå till mellan tre och fyra miljarder kronor.

PTS öppning för att ompröva 3G-villkoren häromveckan kom som en kalldusch för Marie Ehrling, Sverigechef för Telia Sonera, som bygger 3G-nät i samarbete med Tele2.

Redan för två år sedan försökte hon intressera PTS för en "teknikneutral" svensk 3G-utbyggnad men fick då fick nobben.

- Umts-utbyggnaden pågår sedan fem år och under denna tid har vi arbetat efter att färdigställa 3G-näten enligt de villkor som funnits och vi har kommit ganska långt. Det handlar om stora investeringar, säger hon och fortsätter:

- Det är synd är att beskedet från PTS kommer så oerhört sent. Det kloka hade varit om PTS ändrat sig redan för ett par år sedan. Men nu ger man otydliga signaler om framtiden, säger Marie Ehrling.

Telia Sonera kommer nu att diskutera med PTS vad beslutet innebär i detalj. Och Marie Ehrling hoppas också att PTS levererar snabbt besked om tillståndsvillkoren ska ändras eller ej.

- Det måste komma i höst.

På frågan om Telia Sonera/Tele2 kommer att ansöka hos PTS om att erbjuda 3G-tjänster via edge i stället för umts i glesbygd, svarar hon att detta är för tidigt att orda om.

PTS kommer i sommar att undersöka teknikalternativen till umts. Sannolikt testar man dem genom att beräkna signalstyrka och inomhustäckning för mobiltjänster, uppger Urban Landmark, chef för enheten mobil radio på PTS.

Frågan tas upp på PTS nästa styrelseträff den 23 augusti.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt