3g-routern ger bredband i hela trädgården

2008-06-23 09:18  
3G-modemen tar bredbandet till sommarstugan

Kanske är det flera i sommarstugan som behöver bredband, men det finns bara ett 3g-modem. Läge för en 3g-router i så fall - det finns nu flera att välja på.

Med 3g-routern blir hela trädgården en surfzon där man kan koppla upp datorer med vanligt trådlöst nät - wifi.

Routern kan ha inbyggt modem och behöver då bara ett sim-kort för att fungera.

Sådana är exempelvis Ericssons router W25e, Option Globesurfer II 7.2 samt Huawei E960 - samtliga med turbo-3g via de "vanliga" mobiloperatörerna. Priset ligger mellan ett par tusen och femtusen kronor.

För den som i stället vill koppla upp sig med "glesbygds-3g" hos Ice.net - tidigare Nordisk Mobiltelefon - finns en särskild router som heter D35.

Billigare och snabbare utan modem
Har man redan ett 3g-modem kan det i stället vara idé att skaffa en router som har uttag för externt modem, inte minst eftersom de bara kostar runt tusenlappen.

Dessutom kan man få det absolut snabbaste bredbandet genom att skaffa senaste typen av modem.

Nu finns exempelvis 3g-modem med så kallad hsupa som ger turbo-3g-hastigheter även när man skickar data, inte bara vid mottagning.

Usb-modem och pc-kort
För usb-modem finns den svenskutvecklade routern Dovado Umr.

En annan variant är Vigor 2910 från taiwanesiska Draytek, som stöder både de "vanliga" mobiloperatörernas 3g-modem, och usb-modem för Ice.net. Dessutom kan man ansluta ett usb-minne eller en hårddisk.

Den som har ett pc-kortsmodem kan i stället använda routern Dovado Wrg.

Dessutom finns D-Links router Dir-451 som fungerar med både pc-kort och usb-modem.

Routrarna säljs bland annat av operatörerna själva och av nätbutiken Infoferenda.com. Drayteks router Vigor säljs i Sverige av Migrax.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt