12 miljoner till svensk supertransistor

2007-02-15 14:39  

Den svenska företaget Transic får nu ett rejält kassatillskott för att ta fram nästa generation svenska kiselkarbidtransistorer. Tillsammans med KTH och Acreo har Transic fått tolv miljoner från Vinnova och energimyndigheten.

- Det är nu det händer, säger Jonas Wallberg på Vinnova. Kiselkarbiden har varit lovande och på väg under tjugo år, nu bedömer vi att det kan bli ett genombrott de närmaste 2-3 åren.

Kistaföretaget Transic har redan börjat en prototyptillverkning, efter att ha fått in fyra miljoner i riskkapital för några månader sedan.

- Den första generationen prototyper börjar vi leverera om några veckor, säger Bo Hammarlund, vd på Transic. Det rör sig om 200 transistorer. Under året räknar vi med att leverera totalt 1 000 transistorer.

Den stora fördelen med komponenter som bygger på kiselkarbid är att de är värmetåligare än dagens teknik. Elektroniken kan göras mindre och klara sig utan separata kylsystem. Problemen har handlat om att få fram produkter som är lika robusta som dagens teknik till ett rimligt pris.

De nya utvecklingspengarna ska användas för att lösa en rad problem på vägen till paketerade pålitliga komponenter som kan användas direkt i en produktion.

- Mycket handlar om långtidstester, så man vet vilka värden man kan garantera kunderna. Det handlar också om att göra en stabil kapsling som klarar höga temperaturer, säger Bo Hammarlund.

Utvecklingsarbetet ska göras gemensamt av Transic, Acreo och KTH. De tre skjuter också själva till minst 12 miljoner i motfinansiering, i form av kapital och arbete. Projektet sträcker sig över tre år.

I slutet av 2006 satsade riskkapitalbolagen VTT, Volvo Technology Transfer, och Midroc New Technology två miljoner var i Transic.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt