Regeringen vill minska byggkrånglet

2016-09-19 10:11  
Foto: All over press

Mindre regelkrångel och snabbare byggtider. Det är tanken när regeringen lägger 55 miljoner kronor i 2017 års statsbudget på fler handläggare hos länsstyrelserna och mer pengar till Boverket.

– Byggprocesserna ska gå snabbare och effektivare. Och det ska bli enklare, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till TT.

Bland annat får länsstyrelserna 30 miljoner kronor extra per år för att snabbare handlägga plan- och byggärenden.

– Vi fortsätter att ställa tuffare krav på länsstyrelserna, men då måste man vara beredd att ge dem mer pengar, säger Peter Eriksson.

Boverket får samtidigt tio miljoner kronor extra för se över byggreglerna – för att ”minska regelkrånglet successivt”, som Eriksson uttrycker det. Ovanpå detta 15 miljoner kronor för att utbilda handläggare på bygg- och planområdet.

Läs mer:

Läs mer: Boverket: Låt kris-kommuner strunta i bygglagen

TT: Räcker det här för att få fart på byggandet?

– Nej, vi har ju väldigt många förslag som vi jobbar med. Vi kommer att komma med nya förslag under hösten och vintern som drar i den här riktningen, säger Peter Eriksson och påminner om det 22-punktsprogram som regeringen lade fram i juni.

I budgeten kommer regeringen, enligt Peter Eriksson, också att lägga fram förslaget på slopat tak i uppskovsreglerna vid försäljningen av en bostad, det vill säga en säljare får rätt att skjuta upp hela reavinstskatten. I dag finns ett tak för det beloppet. tanken är att det ska öka rörligheten på bostadsmarknaden – något som flera remissinstanser tror blir väldigt marginellt.

Läs mer:

Läs mer: Experter dömer ut byggregler

TT: Kommer det fler bostadsförslag på skatteområdet?

– Inte nu.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer