Plan C sätts in i Chile

2010-09-10 14:06  
Precision Drilling från Calgary i Canada är en av världens största företag när det gäller att borra efter olja på land. Man sätter nu in en av sina största borrar för att rädda de 33 gruvarbetarna i Chile.

Tre parallella räddningsaktioner pågår nu för att rädda de 33 instängda gruvarbetarna i den raserade koppargruvan i Atacamaöknen cirka 80 mil norr om Santiago.

Det rapporterar nyhetsbyrån tidningen Latin American Herald i dag.

Plan A var den första insatsen med borriggen Strata 950, en sydafrikansk jättemaskin som på två veckor tagit sig drygt 170 meter ner i berget.

Sydafrikanska Murray & Roberts leder plan A assisterat av folk och utrustning från svenska Bergteamet.

Både Murray & Roberts och Bergteamet hade utrustning  i Chile, klar att sätta in i räddningsarbetet.

Plan B leds av USA-företaget Schramm Inc, som med sin stora borr Schramm T-130 på bara några dagar nått 268 meters djup. Schrammborren var på fredagen dock avstängd för reparationer.

Också Schramm hade folk och utrustning på plats i Chile och kunde snabbt komma på plats och få upp sin utrustning.

Plan C handlar om en borrigg från från kanadensiska Precision Drilling. Den är både större och snabbare än de två andra maskinerna, men av en traditionell oljeborrkonstruktion.

En plattform stor som en fotbollsplan rapporteras vara nästan helt klar. Ovanpå den ska en enorm borranordning monteras ihop.

Precision Drilling bekräftar att de håller på att flytta sin enda borrigg i Sydamerika till olycksplatsen i Chile.

Drygt 40 lastbilslaster krävs för att få dit alla saker som behövs.

Siktet är inställt på att C-borren ska kunna tas i bruk om ungefär en vecka.

Precision Drillings utrustning används i normala fall för oljeborrning, och uppges kunna uppnå en hastighet om 40 meter per dygn.

Det är snabbare än någon av de andra borriggarna som nu jobbar för att rädda gruvarbetarna.

Så även om man, med hänsyn till gruvarbetarna, måste gå försiktigare fram nu är förhoppningen ändå att plan C ska vara den snabbaste, skriver Latin American Herald på fredagen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer