Östersjön göds av vårfloden

2010-03-30 23:00  

Halterna av fosfor ökar markant under vårfloden. Det visar ny forskning. Nu görs täta provtagningar på vattendrag i Östergötland.

Fosfor är ett kraftfullt näringsämne som orsakar algblomning. Hittills har man trott att drygt 3 500 ton fosfor rinner ut i Östersjön via svenska vattendrag varje år. Men nya studier visar att vårfloden kan ge ett oväntat tillskott.

Det kan röra sig om ytterligare fem till tio procent, som man tidigare inte känt till, eftersom provtagningarna i de flesta fall har missat vårfloden.

Nu gör hydrologer vid SMHI och Linköpings universitet täta provtagningar på vattendrag i Östergötland för att öka kunskapen om vårflodens effekter. I vissa fall så ofta som varannan timme.

- Vi vill ta redan på var fosforn kommer ifrån. Genom att göra isotop-analyser på vattenproverna kan man bedöma om den kommer från avloppsvatten eller läckage från marken, säger Niclas Hjerdt, hydrolog vid SMHI.

Informationen är viktig för att förbättra SMHIs beräkningsmodeller och för att ge underlag till beslut om hur utsläppen ska minska.

Vattenproven tas helt automatiskt med en utrustning som liknar en liten karusell för flaskor.

Med förprogrammerade mellanrum drar en liten pump upp vatten i rätt flaska, varpå karusellen roterar.

Charlotta von Schultz

Mer om: Fosfor Vårflod

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer