Nytt superisolerande skum sparar energi

2014-11-05 10:15  

Ett nytt superisolerande, flamsäkert skum kan ge stora energibesparingar i byggnader. Det menar en internationell forskargrupp som nyligen har publicerat sina fynd i Nature Nanotechnology.

Värmeisolerande byggmaterial måste vara hållfasta, leda värme dåligt, och stå emot brand och fukt väl. Det nya superisolerande skummet har en värmeledningsförmåga som är mindre än hälften av dagens petroleumbaserade isolermaterial samtidigt som det är starkt och flamsäkert.

Skummet har framställts från förnybara utgångsmaterial: cellulosa, kol (grafenoxid) och lera.

- Superisolerande material har potential att ge stora energibesparingar vid uppvärmning. Genom att materialen vi framställt är baserade på förnybara råvaror kan de också bidra till att sänka byggindustrins klimatpåverkan, säger Lennart Bergström, professor i materialkemi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Skummet har framställts genom frysgjutning av dispersioner bestående av cellulosananofiber, grafenoxid och nanostavar av lera. Processen skapar en struktur av tunna och porösa väggar som omsluter tubformade porkanalser. Tvärbindning med hjälp av borsyra bidrar till en relativt god fuktbeständighet.

Resultatet blir ett mycket lätt och poröst skum.

– Nu fortsätter vi studierna för att öka förståelsen om hur skummens struktur kan styras och undersöker andra tillsatser för att ytterligare kunna förbättra egenskaperna. Vi arbetar även med att skala upp produktionen av isolermaterialet, säger Lennart Bergström.

Det internationella forskarteamet som har tagit fram skummet består av forskare från Stockholms universitet, Italien, Slovenien och Tyskland.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Skum

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer