”Det är hisnande utförandefel”

2010-06-02 13:39  
Bilder på tre av vinterns uppmärksammade takras, i Mölndal, Nässjö och Göteborg, samt Carl-Johan Johansson från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Foto: Scanpix. Montage: Ny Teknik.

Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, håller på med en granskning av vad takrasen beror på.  – Det är uppseendeväckande missar man har gjort, säger Carl-Johan Johansson, enhetschef på SP.

SP har upprättat en lista på de cirka 160 större takrasen som inträffade under vintern. Ett 80-tal av dessa har forskningsinstitutet skaffat sig mer information om genom rundringningar och ett tiotal har man utrett närmare.

– Det är inte snön som är problemet, utan slarv och okunskap. Det har kommit mycket snö, men inte mer än vad byggnormen anger att man ska dimensionera för, säger Carl-Johan Johansson.

SP har sett flera fall av felräkningar och utförandefel. En vanlig orsak är att konstruktörer inte har tagit hänsyn till byggnadsutformningar som kan samla stora mängder snö i lägen där det råder lä.

– Det är uppseendeväckande missar man har gjort. Jag vill inte tro att det är fusk, man har underlåtit att göra en sak för att man inte har kunskap om innebörden av det, säger Carl-Johan Johansson.

Ett exempel på att en bricka för kraftöverföring vid skruvförband inte har satts dit.

– Det är en bricka som är helt avgörande för konstruktionens bärförmåga. Finns inte den drar man bulten rakt igenom träet, säger Carl-Johan Johansson.

Läs resten av artikeln och se en tabell över sex granskade olyckor på tidningen Byggvärldens nätupplaga

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer