Verkstadsindustrin ska börja vänstra

2010-05-05 09:30  

Högarna av kasserade vändskär växte i lådan bredvid operatören Jimmy Jansson. Då fick han en idé: varför bara slita vändskären på ena sidan när fleroperationsmaskiner och fräsmaskiner kan köras åt båda hållen? Resultatet blev Ecogreenmill, en fräskropp som kan köras i vänstervarv.

Genom att ”vända på steken” kan man använda dubbelt så många hörn på vändskären: 45?gradersskär får nu åtta hörn istället för fyra medan 90?gradersskär får fyra hörn istället för två.

Det ger flera fördelar, enligt Larssons Mekaniska Verkstad i Bjärred, som har utvecklat tekniken:

• Du kan köra ”gratis” så länge ditt skrotlager av begagnade vändskär räcker

• Du kan köra nya vändskär upp till dubbelt så länge

• Inköpskostnaderna för vändskär minskar med upp till 50 procent

• Vändskär innehåller tungmetaller. Ju färre du förbrukar, desto bättre för miljön.

Fräsar som kör i vänstervarv har sålts sedan mitten 1990-talet.

– Att använda begagnade skär för att köra i vänsterfräsar har med andra ord varit möjligt sedan lång tid – problemet har varit att garantera eller förutsäga prestanda, säger Kent Nordin, kommunikationsansvarig på Sandvik Coromant.

Enligt Sandviks experter går det bra att använda begagnade skär vid grövre fräsning (semi-grov) medan det fungerar sämre vid finbearbetning.

– Ett använt skär har alltid en förslitning på den så kallade planfasen som är den del av skäret som ser till att ytan blir jämn och fin på komponenten, säger Kent Nordin.

Utmaningen för Jimmy Jonsson var alltså att hitta en teknik som både garanterade kvalitet och en snabb omriggning vid användningen av de begagnade skären.

Hans lösning blev ett system med löstagbara kassetter:

När kanterna på de skär som körts i högervarv börjar bli slöa sätter man dem i en kassett, fäster kassetten på Ecogreenmills fräskropp och återvinner dem genom att köra fräsen i motsatt riktning.

Bytet tar mindre än en minut, enligt Henrik Larsson, vd för Larssons Mekaniska Verkstad

Peter Nilsson, vd för Nilsols Alphas Mekaniska Verkstad i Malmö, har provkört Ecogreenmill i några veckor:

– Alla var skeptiska i början, men alla har fått ge sig. Vi förbrukar skär för ungefär 300 000 kronor om året. Med den här metoden kan vi sänka materialkostnaderna med en tredjedel, utan att det blir sämre kvalité på jobben.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt