Sverige är en industrination!

2013-10-23 14:32  
Lina Kåvestam

KRÖNIKA. Häromveckan kunde vi läsa en rapport från Västra Götalandsregionen, som visar att tillverkningsindustrin är lika viktig för Sverige nu som för 30 år sedan. Som arrangör av norra Europas ledande underleverantörsmässa är det inte svårt att ställa sig bakom den slutsatsen.

I november samlas 1200 företag på underleverantörsmässan Elmia Subcontractor i Jönköping, 70 procent av dem svenska, för att visa just hur viktiga de är för svensk ekonomi. Det är lätt att se en mässa som bara en kommersiell händelse, men de mänskliga mötena är betydelsefulla för innovativt tänkande. Precis det som behövs för att varje utvecklingssteg ska kunna tas.

I Sverige är vi duktiga på att automatisera, åtminstone om man tittar på produktionsprocesser vid större volymer. Hos små och medelstora företag är situationen annorlunda. I vårens Automationsindex svarade 39 procent av företagen att de har en automationsgrad på 30 procent eller lägre.

I mätningen som gjordes hösten 2011 hade fler företag, 44 procent, en så låg automationsgrad. Det går alltså åt rätt håll, men potentialen för ökad automationsgrad är stor! Då handlar det om mycket mer än att få ner direktlönekostnaden, det handlar om att säkra arbetstillfällen på företaget och stärka konkurrenskraften på lång sikt.

Att skapa en bättre arbetsmiljö genom att bygga bort monotona arbetsmoment och i stället frigöra tid för mer kvalificerade arbetsuppgifter och på så vis skapa en mer attraktiv arbetsplats för nästa generation. Varje investering i automation är därför en investering i framtiden. Dels för att den bidrar till en effektivare produktion, dels för att det ger en indikation om att industrin fortsatt är en viktig del av det svenska näringslivet.

Hur ska vi då få upp ögonen för möjligheterna? Oavsett hur många rapporter som skrivs eller undersökningar som görs är det möten mellan människor som skapar kreativitet. Att få inspiration, byta erfarenheter och träffa personer både på leverantörs- och kundsidan gör skillnad.

Under Elmia Subcontractors första dag, 12 november, arrangerar industrirobotföreningen SWIRA tillsammans med Elmia, FKG (Fordonskomponentgruppen) och Svenska Automationsgruppen en konferens om robotbaserad automation just för små och medelstora företag. Med fokus på utvecklingen inom automation kring enklare användargränssnitt, vision och flexibla lösningar för låga volymer öppnas dörrar även för mind­re tillverkningsföretag att effektivisera sin produktion. Det är en kreativ yta vi hoppas ska sätta spår.

I tankesmedjan Automathink finns representanter från näringsliv, branschorganisationer och akademi som alla tror på att Sverige har en framtid som industrination. Utmaningarna är många, men att det finns en framtid för svensk industri råder det inget tvivel om!

 

Lina Kåvestam

Ledamot i Automathink samt projektledare

Elmia Automation och Elmia Svets & Fogningsteknik 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt