Så gör roboten ritningar från verkliga föremål

2011-01-25 06:30  
Vattenkannan placeras på ett vridbord. Roboten använder en laserscanner för att samla in mätpunkter som sedan måste sammanställas till begriplig form.

Industrirobotar kan svetsa och plocka, men också rita. Mer effektiv databehandling kan göra robotar till cad-experter i stor skala.

Att göra ritningar från en färdig produkt kallas GRE, geometric reverse engineering. Ett objekt placeras på ett vridbord, och en robot använder en laserscanner för att samla in ett mycket stort antal mätpunkter som sedan måste sammanställas till begriplig form.

Problemet är hur man automatiserar processen. Det måste gå snabbt att hantera mätdata för att göra cad-ritningar från verkliga föremål.

Mohamed Rahayem, som doktorerat i maskinteknik vid Örebro universitet, har skapat en ny algoritm som behandlar mätdata genom att jämföra laserprofiler och robotens ställning. Det kan ge snabbare resultat än tidigare system.

– Det är det viktigaste bidraget i min avhandling, helt klart. Men mitt arbete bidrar också till möjligheten att använda industrirobotar som mätinstrument, säger Mohamed Rahayem.

Niklas Dahlin

Mer om: Robot Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt