Plasmasvetsa med vatten och vodka

2011-10-11 23:00  

Med en temperatur på 8 000 grader kvalar ett exempel på rysk militär innovationsförmåga in som Tekniska Mässans hetaste produkt. Ett verktyg som svetsar och skär med kranvatten, förvandlat till en superhet plasmastråle.

På 1990-talet utvecklade Mats Gustafsson en hopfällbar trebent pall med teleskopiska ben av aluminium. Den döptes till Walkstool och blev en succé.

Nu, 400 000 sålda pallar senare, står han på Tekniska Mässans innovationstorg för att lansera ännu en uppfinning. Den här gången är det inte han själv som är innovatören, utan en grupp ryska militärtekniker.

De har utvecklat ett plasmaverktyg som i stort sett kan användas på samma sätt som en gassvets. Det vill säga för att svetsa, skära och löda i en rad olika material, som stål, gjutjärn, metaller och keramik. Plasmat består av vatten, som värmts och joniserats av en elektrisk ljusbåge. Verktyget drivs med 220 volts växelström.

- Jag kom i kontakt med det när jag var i Kina. Jag visste att man kan göra många saker med vatten och sökte efter ny teknik som använder vatten, berättar Mats Gustafsson.

- Man kan skära i upp till 12 millimeter tjock plåt, man kan smälta sten och glas. Samtidigt övergår plasmat till ånga som kyler arbetsstycket och också fungerar som skyddsgas. Man kan göra ett hål i en bräda och sedan dra bort plasmapistolen utan att träet omkring blir bränt.

Normalt tankas plasmaverktyget med vanligt kranvatten. Men ibland behövs starkare doningar:

- När man svetsar järn räcker det med kranvatten, men för koppar behövs man tillsätta alkohol. Det fungerar bra med rysk vodka, den kan man hälla i oblandad.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt