Industriföretagen får ett eget moln

2016-12-14 10:42  
I varje verksamhet genereras en mängd data. Genom att analysera den kan man dra slutsatser och förbättra verksamheten, och då kan molnet vara lösningen. Foto: Fredrik Karlsson

Industrin har upptäckt molnet. Och de specialsydda lösningarna blir allt fler.

Tillverkningsindustrin har som bransch varit sen med moln­lösningar, men något verkar ha hänt.

– Vi märker ett väldigt stort intresse nu, säger Rikard Skogh, försäljningschef för digitala tjänster hos Siemens, som lanserat ett nytt industrianpassat erbjudande: Plattformen Mindsphere, som ska vara en kraftfull del av ett digitalt ekosystem.

Med internet of things och digitalisering kan nya affärsmöjligheter skapas med hjälp av en bra molnlösning.

– Vi skapar ett utrymme för digitala tjänster. Det blir en helt ny möjlighet för företag med andra affärsmodeller, säger Rikard Skogh.

Han tar den svenska maskinbyggaren som exempel, som med hjälp av molnet kan följa upp och serva maskiner över hela världen, och plötsligt får en större marknad och kan sälja nya typer av tjänster.

Läs mer:

Läs mer: Missa inte alla fördelar med molntjänsterna

Men även det tillverkande företaget kan tjäna mycket på bra molnlösningar. Och det handlar om långt mer än uppkoppling och lagring av data. De stora fördelarna är i stället att använda sig av digitaliseringen. För varje verksamhet genererar en stor mängd data som kan utveckla företagets produktion, processer och erbjudanden. Men att bygga upp egen dataanalyskapacitet är kanske inte det bästa alternativet.

– En liten fabrik behöver inte utveckla egna analysverktyg för datahantering, utan får tillgång till det genom att hyra sin plats i molnet. Företagen kan i stället fokusera på sin kärnverksamhet och får hjälp med att lyfta datan för att ta smartare beslut, säger Rikard Skogh.

Och här, i datanalysen, finns en nyckel för att utveckla produktionen, menar Rikard Skogh.

Rickard Skog Foto: Illusion Photo

– I datan finns information om hur produktionen går, vilket kan kombineras med affärssystem och underhåll. Molnplattformen är ett bra samlingsställe för detta.

Vad är risken med att inte använda molnlösningar?

– Då tror jag att man blir ifrånkörd av konkurrenterna, säger Rikard Skogh.

Det finns en rad olika tjänster att välja på, där Siemens nya industrimoln är ett. Det togs fram då intresset från industrin ökade och är anpassat för att snabbt koppla upp de system som används i industrin, dels Siemens egna, men även andras då det är ett öppet system. Även säkerhetsnivån är anpassad till vad som krävs.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt