Digital lots visar rätt väg i verkstaden

2009-04-30 11:54  

Swerea-IVF, KTH, Scania och andra lanserar världens första digitala "lots" – en vägvisare som hjälper företag att bereda, välja rätt maskin, rätt verktyg och bygga om hela fabriken på bästa sättet.

”Produktionslotsen”, är det övergripande namnet på ett antal digitala moduler som ska hjälpa svenska företag att undvika misstag när de exempelvis börjar tillverka en ny produkt och ska bereda, investera i nya maskiner, de senaste verktygen, IT-stöd och bygga om i verkstaden eller kanske bygga en helt ny fabrik.

”Lotsen”, och de olika delarna av den, kan ses som en digital handbok. Men den är så mycket mer, går så mycket djupare. Den innehåller nya standarder, de bästa rutinerna, arbetssätt, olika mallar och till och med en metod som ”Kaizen” – ständiga förbättringar.

– Vad vi vet finns det ingen motsvarighet i världen, säger Sven Hjelm ansvarig för produktionsteknisk forskning på Scania, ett av de företag som deltagit i Meraprojektet ”Modart” - som de tre senaste åren utvecklat de olika vägvisarna.

– Många svenska företag har ”outsourcat” produktion och därför förlorat sin kompetens när det gäller att bygga upp och investera i nya produktionsresurser. ”Lotsen” kompenserar den bristen, och ökar snabbt kunskapen på företagen, säger Sven Hjelm.

Modart är det största av alla de så kallade Meraprojekten. Totalt har det kostat 52 miljoner kronor – hälften från Vinnova och resten från företagen: Scania, Sandvik, Haldex och Flygt. Uppemot 50 personer har varit med och utvecklat verktyget – lotsen.

En annan part är KTH, där man bildat organisationen DMMS – Center for Design and Management of Manufacturing Systems – som förvaltar lotsen och nu håller på att utveckla olika utbildningar omkring den.

För lotsen är så avancerad att det krävs utbildning för att dra nytta av den – eller de skilda modulerna. Ofta är det också bra med en viss företagsanpassning.

Det kommer att kosta en del.

- Men kostnaden borde inte vara ett hinder, inte med tanke på att förbättringspotentialen sannolikt är stor, liksom de vinster företagen kan göra, säger Sven Hjelm.

I början av juni ska det finnas olika utbildningsalternativ.

De viktigaste delarna av Produktionslotsen är:

- Artikelberedningslotsen

- Fabriksprojekteringslotsen

- Produktionsinvesteringslotsen

En lots för drift och underhåll, en för IT-investeringar och en om ständiga förbättringar.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt