"Därför vill vi jobba inom automation"

2009-05-12 23:00  

Jobb direkt efter utbildningen. Hyfsad lön. En framtidsbransch. Nu börjar studenterna upptäcka utbildningarna till automationsingenjör.

Årets rusning till högskolorna gäller också utbildningen till automationsingenjör.

-Vi har haft en 35-procentig ökning sedan förra året, berättar Magnus Holm.

Han är programansvarig för utbildningen av automationsingenjörer på Högskolan i Skövde, och han gläds åt att även skoleleverna har upptäckt yrket.

-I år är det bara en teknikklass som tar studenten, till hösten skulle vi kunna fylla tre.

Högskolan i Skövde samarbetar med industriklustret IDC Sweden i regionen. Tillsammans drog de upp riktlinjer för hur högskoleutbildningen ska anpassas till företagens behov.

Då kom företagarna på att deras anställda också behövde dyka djupare i produktionstekniken.

Det resulterade i ett gemensamt produktionskompetenscentrum, med pengar från Västra Götalandsregionen och Skaraborgs kommunalförbund. Där deltar nu 700-800 personer från 17 företag i specialanpassade högskolekurser.

-Det gagnar både industrin och vår vanliga högskoleutbildning, säger Magnus Holm.

‡ Så mycket tjänar en automationsingenjör

Medellön 31 114 kr

Medianlön 29 500 krMedelålder 35,3 år Erfarenhet 7,9 år

Källa lönestatistik.se

3 vägar till drömjobbet

* Civilingenjör. Teoretisk utbildning i fem år. Ekonomi, projektledning, miljöteknik och människa-maskinsystem ingår.

* Kvalificerad yrkesutbildning, KY. Praktisk utbildning, vanligen i två år.

* Högskoleingenjör. Blandning av bred teoretisk och praktisk utbildning, tre år eller fyra-fem, om man fyller på med en master.


Johan Karlsson, går andra året på automatiseringsingenjörsprogrammet på Högskolan i Skövde.

"Jag har alltid tänkt vidareutbilda mig. Kom in på byggingenjör men valde att jobba i stället. När jag var elskåpsmontör kom jag på att det var det underliggande till det jag jobbade med som jag var intresserad av: jag ville programmera och göra elkonstruktioner. Då dök tanken upp att läsa till automatiseringsingenjör. Det är roligt att vi får tillämpa våra kunskaper i praktiken ute på företag.

Markus Wallqvist, läser första året på automationsingenjörsprogrammet på Högskolan i Skövde.

"Jag gick på Volvos eget industrigymnasium. Där väcktes mitt intresse för industriell teknik. Sedan har jag monterat bilmotorer i några år på Volvo Personvagnar och fått upp suget på att studera igen. Jag ville ha en bred bas att utgå ifrån. Det jag framför allt tittat på när jag valt utbildning är att man gör projektkurser på företag och på så sätt får verklighetsförankring under utbildningen.

Josefine Doverborn, har en magister inom automation, jobbar på Volvo Cars i Skövde.

"Jag började med programmet industriellt ledarskap, där jag fick varva beteendevetenskap med att vara ­ingenjör. Detta resulterade i två kandidat­- examina, den ena i automatiseringsteknik. Därefter genomförde jag magisterprogrammet i produktionsledning och industriell informatik. Jag är jättenöjd med mitt yrkesval. Jag får arbeta med produktion, som jag ville. Det är väldigt varierande arbetsuppgifter och det händer nya saker varje dag.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt