Tekniken i Almedalen – detta vill partierna

Det är valrörelse och Almedalsveckan. Partiledarnas utspel viner i luften. Men vilka kan kopplas till teknik? Ny Teknik guidar dig rätt.

(Artikeln har uppdaterats)

Almedalsveckan på Gotland är igång och partierna turas om att stå i centrum. Varje kväll är det en ny partiledare i talarstolen. Talen är inte så fokuserade på konkreta vallöften om miljarder hit eller dit utan handlar mer om att staka ut en riktning. Och det går att märka tydliga skillnader i vad partiledarena väljer att ta upp under sina anföranden.

 

Moderaterna, söndag:

Moderaterna partiledare Ulf Kristersson fokuserade i sitt tal på söndagen bland annat på att skydda landets gränser och att knäcka gängkriminaliteten.

I det så kallade Rivstartspaketet, en reformagenda att genomföra direkt om Moderaterna kommer till makten, finns 100 miljoner kronor till försvaret redan i höständringsbudgeten. Dessa ska användas till övningar, personal och beredskap.

För att komma till bukt med gängkriminaliteten ska polisen få i uppdrag att sätta upp övervakningskameror i alla utsatta områden. Polisens och andra brottsbekämpande myndigheter ska dessutom slippa tillståndsplikten vid uppsättning av övervakningskameror.

Inom skolan vill M bland annat utöka skoldagen med en timma, med start i lågstadiet. Den extra timmen bör koncentreras till matematik, men också svenska.

 

Vänsterpartiet, måndag:

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tog bland annat upp klimatförändringarna i sitt tal på måndagen. Om hur vi kanske kommer att minnas maj 2018 som den första månaden då klimatförändringarna blev tydiga för första gången. Och om det inte är dags att ta tåget, äta mindre kött och sätta upp solceller på sommarstugan.

Men också att det kan kännas meningslöst om storföretagen fortsätter att släppa ut och de rika fortsätter att köra stadsjeep. ”Det är den globala överklassen som måste ändra sin livsstil mest”, sa han.

 

Liberalerna, tisdag:

Liberalerna hade tänkt fokusera valrörelsen på integrationen och skolan. Men Jan Björklund berättade i sitt tal på tisdagen att partiet svängt och nu kommer att göra EU till huvudfråga, eftersom SD vill lämna EU. Frågan är viktig inte minst för många svenska exportberoende teknikföretag.

Han tog upp flera tekniska innovationer som exempel på varför frihet och öppenhet är den enda vägen framåt: ”Utan öppenhet hade vi fortfarande trasslat ut kassettband ur bilstereon. CD-skivorna som kom sen utvecklades av japanska Sony tillsammans med nederländska Philips utifrån en idé av en amerikansk uppfinnare.

Numera har väl de flesta sin musik i mobilen, ofta genom svenska Spotify, och många har en Iphone, på grund av Steve Jobs, som var son till en syrisk invandrare i USA.”

 

Centerpartiet, onsdag:

Centerpartiets Annie Lööf ägnade betydande delar av sitt tal åt det hon kallade Värderingskampen, om kampen mot hatet från extremister.

Mot slutet av talet vände hon sig mot landets företagare, de som ”tar fram de nya tekniska lösningarna för nästa generations miljöbilar” och som ”vårdar och utvecklar skogsråvaran. Utan dem kommer vi inte lösa klimathotet. Deras gröna idéer är nödvändiga om vi ska lyckas vända utvecklingen”, sa hon.

Ett konkret förslag för att komma till rätta med övergödningen av Östersjön handlar om att införa ett system för utsläppsrätter även för havet, gemensamt för alla länder kring innanhavet: ”Ska havsmiljön förbättras krävs kraftfulla åtgärder. Ska klimathotet mötas måste vi satsa på forskning och innovation. Bana vägen för ny teknik”, sa hon.

 

Socialdemokraterna, torsdag:

Statsminister Stefan Löfven (S) inledde liksom Annie Lööf med en kraftfull markering mot hotet från extremister och om hur han var "besjälad" av att bygga ett starkare samhälle. Detta ska huvudsakligen göras genom mer pengar till en starkare välfärd. Den långsiktiga förstärkningen av pensionssystemet är det som har fått mest uppmärksamhet.

Särskilt mycket som går att knyta an till teknik gick inte att finna i talet. I en kort passage om ”förort och landsort” sa han: ”Låt oss ge företagen tillgång till utvecklingskapital, göra så de kan leda klimatomställningen, sälja sina lösningar på globala marknader. Låt oss säkra mackar, affärer och servicekontor för statlig service, rusta upp vägar och kollektivtrafik, bygga ut bredband och mobiltelefoni”.

Han pratade också i generella termer om behovet av ”gedigna utbildningar till yrken där det råder brist”, vilket ju i högsta grad innefattar ingenjörsyrket.

 

Kristdemokraterna, fredag:

Partiledare Ebba Busch Thor ville framför allt fokusera på välfärden, om behovet av att prioritera sjukvård, äldreomsorg och polisen. Men hon började, liksom flera av de andra partiledarna under veckan hade gjort, med att tala om att stå enade mot nazisterna, och om att stå upp för det som är rätt. Ebba Busch Thor tryckte på att deltagande i våldsbejakande och brottsliga organisationer ska kriminaliseras.

Om vården sa Ebba Busch Thor bland annat att det behövs en gemensam standard för journalsystem: ”Det var 20 år sedan svenska folket började betala sina räkningar på internet. Men landstingen kan fortfarande inte dela journaler med varandra.”

Hon lovade också att Kristdemokraterna, om de får vara med och bestämma efter valet, kommer att satsa mindre på eller slopa både ”kommunala skrytbyggen” och ”subventioner till byggherrar”, samt att de kommer att säga nej till bidrag för att köpa elcyklar.

 

Sverigedemokraterna, lördag:

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ägnade en stor del av sitt tal åt otrygghet, lag och ordning samt asylinvandring. Han uttryckte besvikelse över den sittande regeringens politik, en regering som han menar har raserat folkhemmet.

Det fanns ingenting i talet som på ett tydligt sätt kunde kopplas till teknikområdet. Huvudfrågan i höstens val blir enligt Jimmie Åkesson välfärden och det var också där han lade sin tonvikt. Han menade att det inte går att prata om välfärden, om vårdköer, bostadsbrist och usla skolresultat utan att prata om det som han kallar för massinvandringen.

 

Miljöpartiet, söndag:

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövins avslutade politikerveckan i Almedalen med ett tal som handlade om klimatet. Hon var kritisk till att det har pratats så lite om denna fråga, trots att situationen är så allvarlig, med vattenbrist, torka och bönder som kan tvingas nödslakta sina djur. Höstens val handlar enligt Isabella Lövin om vi tänker göra något åt klimathotet eller inte.

Isabella Lövin nämnde Miljöpartiets förslag att öka självförsörjningen och ekologisk livsmedelsproduktion för att minska Sveriges beroende av import av livsmedel, samt förslaget att införa en särskild plastskatt och förbjuda plast som är ”onödig”.

Företagen vet att det går att ställa om, för klimatet, menade Isabella Lövin, som bland annat lyfte fram satsningen på att tillverka fossilfritt stål med hjälp av vätgas.

Det är kostnaderna och konkurrensen som hindrar företag från att göra mer. Om spelreglerna blir desamma för alla kan företagen andas ut, hitta på nya teknologier och till och med hjälpas åt i detta arbete, enligt Isabella Lövin.

Isabella Lövin var kritisk till Moderaternas partiledare Ulf Kristerssons förslag att sänka bensin- och dieselskatten, ta bort flygskatten och minska klimat- och miljöbudgeten. Hon menade att det finns några gemensamma utmaningar som alla kan sluta upp kring och arbeta för att lösa: klimatförändringar, miljöförstöring och uppgivenhet. Väljarna, tyckte Isabella Lövin, ska inte rösta på sig själva utan på sina barn. ”Då blir det lättare att se dem i ögonen.”

Partiernas dagar i Almedalen

Söndag 1 juli: Moderaterna

Måndag: Vänsterpartiet

Tisdag: Liberalerna

Onsdag: Centerpartiet

Torsdag: Socialdemokraterna

Fredag: Kristdemokraterna

Lördag. Sverigedemokraterna

Söndag: Miljöpartiet

 

Johan Kristensson

Ania Obminska

Mer om: Almedalen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer