Fortum får första tjing på Stings cleantechbolag

2009-08-24 08:01  
Tomas Wall, FoU-ansvarig i Sverige. Han är andreman under Fortumkoncernens FoU-chef Petra Lundström.

- Vi söker aktivt efter ny, miljövänlig energiteknik och är glada över att få komma in det innovationsflöde som finns hos Sting i Kista.

Det säger energibolaget Fortums FoU-ansvarige i Sverige, Tomas Wall, till Ny Teknik.

I fredags slöt Fortum ett långsiktigt samarbete med företagsinkubatorn Stockholm Innovation & Growth, Sting, om att få ta del av Stings olika utvecklingsprogram inom miljö- och energiteknik.

- Vi får tillgång till Stings hela nätverk och en bra inblick i olika innovationer inom energi- och miljöteknik, säger Tomas Wall.

Sting är ett dotterbolag till stiftelsen Electrum i Kista och har samarbeten med både KTH och forskningsbolag som Acreo.

För närvarande har Sting55 unga teknikföretag under sitt paraply – företag inom informations- och kommunikationsteknik, medicinsk teknik och energi- och miljöteknik, så kallat cleantech.

- Unga teknikföretag har alltid svårt att få den första kunden och någon som testar deras produkter. I och med samarbetet med Sting kan vi tillsammans söka innovationer inom ett visst område och samtidigt hjälpa till med tester och verifieringar, säger Tomas Wall.

Storföretagen behöver nya nätverk
Han erkänner att storföretag som Fortum inte alltid själva är bäst på innovationer.

- Man ska inte tro att nya lösningar kommer av sig självt i storföretagen. Vi behöver stärka vår egen innovationsförmåga med den här typen av samarbeten, säger Tomas Wall.

Han nämner Stingföretaget Mantex som ett av de företag som Fortum tycker har en intressant lösning på ett problem som ligger inom Fortums område - att mäta fukthalten i biomassa.

Men just i Mantex-fallet har Fortum fått konkurrens från den tyska energijätten RWE, Tysklands största energibolag, som gick in som delägare i Mantex i somras och därmed full insyn i Mantex-tekniken.

Fortum i vågkrafts- och elbilsprojekt
Fortum är med i ett stort, spektakulärt projekt omvågenergi utanför Lysekiltillsammans med företaget Seabased. Det handlar om 500 vågkraftverk som ska förankas på havsbotten och få en total effekt på 10 MW.

Fortums satsning på vågkraft utgör dock bara1 promille av Fortums totala investeringsbudget.

Fortum är också delägare i projektutvecklingsföretagetSustainable Innovation Sust, som ska genomföra utvecklingsprojekt som de delägande företagen beställer, bland annat utveckling av infrastruktur för elbilar.

D

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt