ANNONS FRÅN PRIME DESIGN

Portabla ljustorn effektiviserar och förbättrar arbetsmiljön

Klassiska tunga ljustorn i jämförelse med Baselight 320x, 33 kilo.

Ett portabelt system för smart belysning minskar antalet transporter och arbetsskador. Samtidigt effektiviseras arbetet.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Prime Design är specialister på design och tillverkning av smart bärbar utrustning för krävande industrier. Sedan 2016 har bolaget levererat patenterade portabla ljustorn, Baselight, till polis, brandkår, militär, räddningsorganisationer, bygg- och infrastrukturbranschen.

– Traditionellt har områdesbelysning skett med så kallade tunga ljustorn, vilka väger flera hundra kilo och kräver transport till och från olika platser där arbetet sker. Med Baselight minskar antalet transporter och ljusföroreningar, dessutom väger de mellan 30 till 50 kilo, men lyser minst lika bra som ett traditionellt ljustorn som väger cirka 250 kilo (1), säger Johan Kling, vd på Prime Design.

När ett ljustorn som väger 250 kilo ska flyttas runt på en arbetsplats krävs det hjälp från en kranlyftare eller gaffeltruck.

Transport av tunga ljustorn.

– Utmaningen med tunga ljustorn är att de är stationära och svåra att flytta runt. Vår utrustning kan enkelt transporteras i en vanlig bil och väl på plats kan användarna själva flytta runt den och få det bästa ljuset där dom behöver det. Ett exempel är en kund som arbetar med järnvägsunderhåll. Tidigare hade de en utmaning med ljussättning när de skulle arbeta på spåret eftersom de använde tunga ljustorn som innebar att en kranlyftare behövde lyfta upp och flytta ljustornet när arbetet flyttade sig ett tjugotal meter. Det är komplicerat, tungt och ineffektivt. Idag använder de portabla ljustorn och arbetet flyter på med ett helt annat tempo och smidighet, berättar Johan Kling

Hållbart klimat och hållbara arbetsplatser

Bra ljussättning på arbetsplatsen minskar risken för arbetsrelaterade skador.

– Rejäl områdes- och arbetsbelysning ger stora positiva fördelar för arbetsmiljö och säkerhet. Inte minst på byggarbetsplatser där det är avgörande för säkerheten att de som utför arbetet ser tydligt vad de jobbar med och undviker att exempelvis snubbla eller falla allvarligt, säger Johan Kling.

Höga ljusmaster kan bidra till ljusföroreningar för boende och trafik.

– Med en mer välriktad ljussättning och inte så hög mast kan ljusföroreningarna minskas, vilket är positivt för både arbetsmiljön och klimatet, förklarar Johan Kling.

Nästa år lanserar Prime Design en Baselight med inbyggt batteri till vilken det är möjligt att koppla på solpaneler.

Prime Designs solpaneler laddar det inbyggda litiumbatteriet på 936 wattimmar och kan ge upp till cirka 10 timmars drift. Den totala vikten inklusive paneler ligger på cirka 52 kilo. Panelerna är avtagbara.

– Våra batteridrivna Baslight med solpaneler gör stor skillnad ur miljösynpunkt (2). Vi kommer fortsätta ligga i framkant gällande portabla lösningar och visa att teknologisk höjd och innovationsgrad går hand i hand med hållbarhet, säger Johan Kling.

Om Prime Design Sweden

Prime Design Sweden AB är specialiserade på design och tillverkning av smart bärbar utrustning för krävande industrier. Sedan 2016 har de sålt deras patenterade portabla ljustorn, Baselight, som idag används i ett 40-tal länder. Visionen är att vara i framkant gällande portabla lösningar för ljus.

Läs mer här: www.prime-design.se/

Källa (1): https://www.prime-design.se/baselight

Källa (2): https://www.prime-design.se/post/baselight-320x-solar