Ryssland har skjutit upp satellit

2022-08-09 13:45  

Ryssland sköt på tisdagen upp en iransk satellit från den ryskkontrollerade rymdbasen Baikonur i Kazakstan. Satelliten, som heter Khayyam, ska enligt officiella uppgifter användas av Iran.

Den misstänks dock kunna användas för att övervaka militära mål i Ukraina. Enligt uppgifter som Washington Post tagit del av planerar Ryssland att använda satelliten i flera månader innan Iran får tillgång till den.

Ryssland: "Viktig milstolpe"

Irans rymdstyrelse Iran Space Agency (ISA) har hela tiden hävdat att man kommer att ha kontroll över satelliten från första dagen. Syftet med Khayyam är, enligt ISA, att bevaka landets gränser, övervaka vattentillgång och naturkatastrofer samt att förbättra jordbruket.

Läs mer: Hypersoniska ryska roboten placeras på fartyg – kan nå mach 8

Jurij Borisov, chef för den ryska rymdstyrelsen Roskosmos, beskriver uppskjutningen som en "viktig milstolpe i det bi-laterala samarbetet mellan Ryssland och Iran".

Mer om: Ryssland Iran

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer