Samhälle

Regeringen ger grönt ljus för försvarets miljardsatsning

Ceremoni när luftvärnssystem 103, Patriot, överlämnades på Lv6 i Halmstad i slutet av förra året. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen ger klartecken för en miljardinvestering på luftvärnsregementet i Halmstad. Investeringarna görs för att kunna införa nya luftvärnssystem 103, som är den svenska benämningen på det amerikanska robotsystemet Patriot.

Publicerad

– Nu tar vi ytterligare ett steg för att stärka Sverige och vår försvarsförmåga. Den här investeringen banar väg för ett kraftigt förstärkt luftförsvar. Det är särskilt angeläget mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina, säger finansmarknadsminister Max Elger (S).

Regeringen har beslutat att ge grönt ljus till Fortifikationsverket att göra en investering på 1,3 miljarder kronor i luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad.

Luftvärnssystemet – kraftfull modernisering

Det handlar bland annat om att bygga en ny, större utbildningshall med lektionssalar för att bedriva utbildning, träning och materielunderhåll när det nya luftvärnssystemet nu införs.

Den nya luftvärnssystemet beskrivs som en kraftfull modernisering och uppgradering av det svenska luftförsvaret och den svenska försvarsförmågan. Det kommer att ge kapacitet att möta robot- och flygangrepp på långa avstånd och att bekämpa ballistiska robotar.

När Patriotsystemet införs kan Sverige koordinera luftförsvaret med Natoländer som har samma system, till exempel USA, Tyskland och Nederländerna.