Samhälle

Nytt forskningscenter ska verka för kärnvapenfri värld

Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Ann Linde. Foto: Pontus Lundahl/TT

I höst får ett svenskt lärosäte i uppdrag att lägga grunden till ett forskningscentrum för kärnvapennedrustning.

Publicerad Uppdaterad

Tio miljoner kronor ska årligen avsättas för forskning och utbildning vid centret, skriver statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Ann Linde (S) på DN Debatt.

Regeringen har tidigare flaggat för detta kunskapscentrum och konkretiserar nu planerna något, på dagen 75 år efter atombomben över Hiroshima.

Centret - vars lokalisering ännu inte är känd - ska bedriva tvärvetenskaplig forskning och utbildning om kärnvapennedrustning. Det ska dessutom bidra med analyser till regeringen och ha nära kontakt med internationella organisationer. ”På så sätt tryggar vi den framtida svenska kompetensen och ger ytterligare tyngd åt vårt diplomatiska arbete för en kärnvapenfri värld”, skriver Löfven och Linde.

De framhåller att Sverige och Tyskland har samlat ytterligare 14 länder för ett globalt initiativ för ökad nedrustning. ”Gruppen har som målsättning att vid nästa års högnivåkonferens inom icke-spridningsfördraget, NPT, få kärnvapenstaterna att göra konkreta framsteg för stärkt nedrustning”, skriver ministrarna.