Nytt forskningscenter ska verka för kärnvapenfri värld

2020-08-06 09:32  
Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Ann Linde. Foto: Pontus Lundahl/TT

I höst får ett svenskt lärosäte i uppdrag att lägga grunden till ett forskningscentrum för kärnvapennedrustning.

Tio miljoner kronor ska årligen avsättas för forskning och utbildning vid centret, skriver statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Ann Linde (S) på DN Debatt.

Regeringen har tidigare flaggat för detta kunskapscentrum och konkretiserar nu planerna något, på dagen 75 år efter atombomben över Hiroshima.

Centret - vars lokalisering ännu inte är känd - ska bedriva tvärvetenskaplig forskning och utbildning om kärnvapennedrustning. Det ska dessutom bidra med analyser till regeringen och ha nära kontakt med internationella organisationer. ”På så sätt tryggar vi den framtida svenska kompetensen och ger ytterligare tyngd åt vårt diplomatiska arbete för en kärnvapenfri värld”, skriver Löfven och Linde.

Läs mer: Varningen tidigare i år: ”kommer ödelägga Beirut”

De framhåller att Sverige och Tyskland har samlat ytterligare 14 länder för ett globalt initiativ för ökad nedrustning. ”Gruppen har som målsättning att vid nästa års högnivåkonferens inom icke-spridningsfördraget, NPT, få kärnvapenstaterna att göra konkreta framsteg för stärkt nedrustning”, skriver ministrarna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer