Samhälle

Massvaccinering med Sputnik V inleds i helgen

100 000 ryssar har redan vaccinerats med Sputnik V, i helgen startar allmän vaccinering i huvudstaden Moskva. Arkivbild. Foto: Alekandr Zemlianitjenko jr/AP/TT

I helgen startar allmän vaccinering med det ryska vaccinet, Sputnik V, i Moskva. Även Kazakstan kommer börja producera Sputnik V för att vaccinera sina invånare nästa år.

Publicerad

På lördagen öppnar Moskva upp sitt nya center för vaccination, meddelar borgmästare Sergej Sobjanin. Först i kön för att få det inhemskt producerade preparatet, Sputnik V, är lärare, läkare och socialarbetare.

Redan under fredagen kan Moskvas invånare digitalt registrera sig för att få en spruta.

Hittills har redan över 100 000 personer i speciella grupper i landet fått vaccinet. Enligt preliminära ryska uppgifter har vaccinet en effektivitet på 92 procent när det gäller att skydda människor från sjukdomen.

Produktion i grannland

Samtidigt är minst tio olika vaccin under utveckling i Ryssland, enligt landets statsepidemiolog, Anna Popova. Ett av dem, kallat Epivaccorona, är registrerat och ska genomgå tester på cirka 40 000 frivilliga, enligt hälsovårdsdepartementet.

Även Kazakstan kommer börja producera det ryska coronavaccinet Sputnik V och en massvaccineringskampanj är planerad att starta där nästa år, meddelar Kazakstans president Kazymzjomart Tokajevs stab.

Produktionen kommer starta 22 december och det är i första hand lärare, läkare och poliser som kommer vaccineras, det beskedet har premiärminister Askar Mamin gett presidenten.

Kazakiskt vaccin

Kazakstan är även i startgroparna för en fas 3-studie av sitt eget vaccin, säger premiärministern. Två miljoner doser av det egna vaccinet ska produceras den här månaden.

Hittills har Kazakstan, som har 19 miljoner invånare, drabbats av 134 706 fall av covid-19 och 1 990 dödsfall.

Under torsdagen noterade Ryssland 28 145 fall av covid, varav 7 750 i Moskva.