Massvaccinering med Sputnik V inleds i helgen

2020-12-04 10:44  
100 000 ryssar har redan vaccinerats med Sputnik V, i helgen startar allmän vaccinering i huvudstaden Moskva. Arkivbild. Foto: Alekandr Zemlianitjenko jr/AP/TT

I helgen startar allmän vaccinering med det ryska vaccinet, Sputnik V, i Moskva. Även Kazakstan kommer börja producera Sputnik V för att vaccinera sina invånare nästa år.

På lördagen öppnar Moskva upp sitt nya center för vaccination, meddelar borgmästare Sergej Sobjanin. Först i kön för att få det inhemskt producerade preparatet, Sputnik V, är lärare, läkare och socialarbetare.

Redan under fredagen kan Moskvas invånare digitalt registrera sig för att få en spruta.

Hittills har redan över 100 000 personer i speciella grupper i landet fått vaccinet. Enligt preliminära ryska uppgifter har vaccinet en effektivitet på 92 procent när det gäller att skydda människor från sjukdomen.

Produktion i grannland

Samtidigt är minst tio olika vaccin under utveckling i Ryssland, enligt landets statsepidemiolog, Anna Popova. Ett av dem, kallat Epivaccorona, är registrerat och ska genomgå tester på cirka 40 000 frivilliga, enligt hälsovårdsdepartementet.

Läs mer: Efter narkolepsifallen: Tre faktorer talar för säkrare covidvaccin

Även Kazakstan kommer börja producera det ryska coronavaccinet Sputnik V och en massvaccineringskampanj är planerad att starta där nästa år, meddelar Kazakstans president Kazymzjomart Tokajevs stab.

Produktionen kommer starta 22 december och det är i första hand lärare, läkare och poliser som kommer vaccineras, det beskedet har premiärminister Askar Mamin gett presidenten.

Kazakiskt vaccin

Kazakstan är även i startgroparna för en fas 3-studie av sitt eget vaccin, säger premiärministern. Två miljoner doser av det egna vaccinet ska produceras den här månaden.

Hittills har Kazakstan, som har 19 miljoner invånare, drabbats av 134 706 fall av covid-19 och 1 990 dödsfall.

Under torsdagen noterade Ryssland 28 145 fall av covid, varav 7 750 i Moskva.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer