Samhälle

Många slutar med andningshjälp – trots höga risker

Foto: Johan Nilsson/TT

Patienter som uppgav att de slutat använda sin CPAP-apparat vid ettårskontroll dog senare i högre utsträckning än de som fortsatt med behandlingen under natten.

Publicerad

Många slutar att använda så kallad CPAP-behandling för att få hjälp med svår sömnapné. Det kan vara ödesdigert – dödligheten är större för dem som slutar använda andningshjälpen.

Det visar en ny studie från forskare vid Uppsala universitet, skriver Upsala Nya Tidning.

Forskarna har granskat uppgifter i ett nationellt kvalitetsregister med nästan 17.000 patienter med sömnapné. Patienterna har någon gång mellan 2010 och 2017 förskrivits behandling med CPAP, en andningsmask, och sedan ett år efter behandlingen gjort en uppföljande kontroll.

De som uppgav att de slutat använda sin CPAP-apparat vid ettårskontrollen dog senare i högre utsträckning än de som fortsatt med behandlingen under natten.

– Även om en studie som vår inte kan bevisa ett direkt orsakssamband, kvarstod sambandet mellan att avbryta CPAP-behandlingen och nästan fördubblad dödlighet, säger Andreas Palm, doktorand vid Uppsala universitet, till UNT.

Då har forskarna i analysen också tagit hänsyn till en rad andra dödliga riskfaktorer, till exempel hög ålder, högt blodtryck och höga BMI-värden.

CPAP-apparater kan också ha inbyggd befuktare. Och studien visar att just en sådan befuktare är en stark faktor till att personer fortsätter med behandlingen efter ett år.

– Förmodligen därför att det minskar risken för biverkningar som muntorrhet och nästäppa. Därför bör alla som är aktuella för CPAP-behandling direkt förses med en apparat med befuktare, säger Andreas Palm.