Avgående vaccinsamordnare kritiserar FHM

2022-09-22 07:10  
Avgående vaccinssamordnare Richard Bergström ifrågasätter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Arkivbild. Foto: Lars Schröder/TT

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccin mot covid-19 är otydliga. Det anser den avgående vaccinsamordnaren Richard Bergström, rapporterar Sveriges Radio.

Just nu pågår höstvaccineringen mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som är 65 år eller äldre, och personer i riskgrupp, att ta en påfyllnadsdos. Däremot finns inte längre någon uttalad rekommendation för friska under 65.

Richard Bergström ifrågasätter myndighetens linje – som han tror kan förklara den avtagande vaccinationsviljan.

– Jag förstår faktiskt inte varför man inte rekommenderar vaccin till alla. Man säger att vaccinationsviljan är så låg, men det är klart att den är låg om man inte rekommenderar människor att vaccinera sig, säger han till Sveriges Radio.

Allvarlig sjukdom lägre hos unga

Över 85 procent av befolkningen över tolv år har vaccinerats med två sprutor. En tredje dos har rekommenderats till alla vuxna, varav knappt 67 procent har följt rekommendationen.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för allvarlig sjukdom mycket lägre hos unga, vars immunförsvar är bättre.

Personer som närmar sig 65 eller ligger nära en riskfaktor kan dock ta sprutan om de vill. Detta, anser Bergström, skapar osäkerhet.

– Vi har så otroligt bra data nu på effekt och säkerhet på de här vaccinen, så jag tycker inte att man ska känna någon tvekan överhuvudtaget.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer