Experten: Cyberattack kommer att drabba Sverige

2019-05-24 07:22  
Om? Nej frågan är snarare när en svensk storstad blir hackad, enligt experten. Foto: TT

Med en omfattande cyberattack försöker hackare pressa den amerikanska storstaden Baltimore på pengar. Vitala datorsystem har stängts ner och varken löner eller räkningar kan betalas.

Enligt cyberexperten Fredrik Blix är frågan inte om, utan när, en svensk storstad drabbas.

Bostadsmarknaden i hela Baltimore står still, ingen kommer åt dokument över fastigheter i staden med omnejd. Räkningar för vatten och andra samhällstjänster går inte att skriva ut. Anställda i stadens förvaltningar riskerar att bli utan lön.

Sedan den 7 maj har de flesta av stadens datorsystem stängts ner av hackare som kräver betalning i bitcoin för att låsa upp dem. Baltimores borgmästare vägrar betala och federala myndigheter har kopplats in, rapporterar CNN.

– Inom de närmaste åren så kommer vi att se något liknande i en större svensk stad, säger Fredrik Blix, expert på it-säkerhet och docent på institutionen för data- och informationsvetenskap vid Stockholms universitet.

Läs mer: San Francisco klubbar igenom förbud mot ansiktsigenkänning

– Det finns på många håll initiativ för att bygga så kallade smarta städer där man kopplar upp styrfunktioner i ganska monolitiska system, fortsätter Blix.

Stora konsekvenser

Såbarheter i den säkerhet som ska omgärda offentliga verksamheter skulle vid en framgångsrik attack kunna få stora konsekvenser. Vattenrening, distribution av vatten och el, sophantering och inpassering till lokaltrafik är exempel som Blix ger på system som hackare skulle kunna slå ut.

– På ett sätt är det bra att det här händer i Baltimore, för då kan vi analysera den här händelsen och lära oss av den, säger han.

– Vi måste utgå från att det här händer i Sverige inom 1|000 dagar och förbereda oss för det.

Faktum är att det redan har skett, fast i betydligt mindre omfattning än i Baltimore.

Läs mer: Cybernätverk stoppat efter miljardstöld

– Sådant här har inträffat i mindre skala. Under hösten 2016 och våren 2017 hade vi flera olika ransomware-attacker mot både företag, myndigheter och privatpersoner, men det senaste året har vi inte fått in så mycket, säger Karl Selin, specialist på it-säkerhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Sårbara system

Nyligen drabbades den stora aluminiumtillverkaren Norsk Hydro av en cyberattack, som enligt företaget kostade företaget uppemot 500 miljoner kronor under årets första kvartal.

De goda nyheterna är att Sverige redan i dag har en ganska bra beredskap för en framtida cyberattack av större format.

– Vi vet vad vi ska göra och hur vi ska städa upp efteråt, säger Blix.

Från MSB satsar man på information, såväl till offentliga verksamheter som till företag.

– Det här inträffar ofta på grund av sårbarheter i systemen. I regel är it-säkerhet något som det jobbas på, säger Karl Selin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt