Två miljoner smittade av covid-19 – men vad säger det egentligen?

2020-04-15 14:18  
Antalet bekräftade fall av covid-19 i världen överstiger två miljoner Foto: TT

Globalt har nu över två miljoner fall av covid-19 bekräftats, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning. ”Bekräftade fall säger relativt lite om utbredningen”, konstaterar matematikprofessorn Tom Britton, som forskar om smittspridningsmodeller.

Intresset för statistik kring pandemin är enormt, men att antalet människor som bekräftats smittade av coronaviruset nu har tickat över två miljoner är i sig ingen milstolpe. Det menar Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, som till vardags arbetar med att utveckla smittspridningsmodeller.

"Inget magiskt"

– För mig är det inget magiskt i att siffran överstiger två miljoner, för den sanna siffran är mycket högre, säger han.

Läs mer: Världen jagar efter botemedel mot covid-19

Siffrorna över antalet smittade är helt beroende av hur många som testas, vilket skiljer sig kraftigt mellan länder.

– Antalet bekräftade fall är en undre gräns för verkligheten. Man vet att den verkliga smittspridningen är större, men frågan är hur mycket större. Min gissning är att det varierar väldigt mycket mellan länder. I länder med så kallad masstestning upptäcker man fler fall än i Sverige där man testat relativt lite.

Sannolikt mörkertal

Även i länder med omfattande testning finns sannolikt mörkertal att ta i beaktande. För att försöka få en uppfattning om hur stor del av en befolkning som är infekterad krävs enligt Tom Britton andra metoder.

Läs mer: Det här vet vi om immunitet mot covid-19

– I Sverige har man gjort slumptest. Då, just den dagen som testet togs, var det 2,5 procent som bar på viruset. Framför allt när man gör nästa slumptest kommer det att kunna ge en indikation på om smittspridningen ökar eller avtar, då ser man vart man är på väg, säger han.

Ivar Andersen/TT

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt